Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ирански шпионски кораб помага на хутите. Може ли да се превърне в мишена за САЩ


Медийни публикации допускат, че иранският кораб "Бехшад" в Червено море може да се ревърне в цел за САЩ.
Медийни публикации допускат, че иранският кораб "Бехшад" в Червено море може да се ревърне в цел за САЩ.

Един ирански кораб стои в Червено море и претендира, че е товарен. Подозренията обаче са, че той всъщност разузнава и помага на йеменските бунтовници хути в акциите им срещу западни кораби в региона. Ще се превърне ли "Бахшед" в мишена на САЩ и ще значи ли това пряка конфронтация с Иран?

Откакто подкрепяна от Техеран милиция в Ирак уби трима американски войници и рани още десетки след атака с безпилотен самолет в Йордания, спекулациите как Вашингтон може да отвърне на Иран се множат.

Американски официални лица досега изключват възможността за директен удар по иранска територия. В събота обаче бяха нанесени удари по ирански цели в Ирак и Сирия, а очакванията са подобни атаки да продължат. Може са бъдат набелязани и военноморски цели в региона.

Като възможна потенциална мишена медии посочват "Бехшад" (Behshad) - ирански кораб в Червено море, за който експерти смятат, че е шпионски и се управлява от Ислямската революционна гвардия на Иран. Подозренията са, че корабът предоставя разузнавателни данни на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен.

Те от своя страна подкрепят действията на обявената за терористична от САЩ, ЕС и други държави организация Хамас в Израел. След нападението над цивилни израелски граждани на 7 октомври 2023 г. Тел Авив започна война срещу Хамас в Ивицата Газа, която е под контрола на палестинската групировка.

Техеран отрича връзка с нападенията срещу американски военни, твърди и че "Бехшад" е само товарен кораб.

През последните месеци хутите атакуваха търговското корабоплаване по ключовия световен търговски маршрут пред Червено море и Суецкия канал, което предизвика ответни въздушни удари от страна на САЩ и Великобритания.

Експерти казват, че е малко вероятно САЩ да ударят иранския кораб - това би се възприело от Иран като сериозна ескалация и може да доведе до пряка конфронтация между Вашингтон и Техеран.

Какъв кораб е "Бехшад"

Построен през 1999 г., "Бехшад" е конструиран като товарен кораб. Той привлича внимание чак през 2021 г., когато заменя друг плавателен съд в Червено море - "Савиз" (Saviz).

Подозренията са, че замененият кораб е помагал за контрабанда на оръжия и е предоставял разузнавателна информация на хутите, но след мистериозна експлозия се налага да бъде изтеглен обратно в Иран.

Въоръжени поддръжници на йеменските бунтовници хути на митинг в подкрепа на обявената за терористична от САЩ, ЕС и други държави организация Хамас, Сана, 29 януари
Въоръжени поддръжници на йеменските бунтовници хути на митинг в подкрепа на обявената за терористична от САЩ, ЕС и други държави организация Хамас, Сана, 29 януари

От Aurora Intel, разузнавателна група, която ползва данни с отворен код и наблюдава "Бехшад" чрез сателитни снимки, казаха пред Радио Свободна Европа (RFE/RL), че плавателният съд стои до голяма степен неподвижен в Червено море, откакто е заменил "Савиз".

Според групата корабът е изключил автоматичната си система за идентификация (AIS), което означава, че не излъчва в реално време данни за местоположението си. Освен това се охранява от ирански военни кораби.

Военноморските сили на Иран поддържат присъствие в Червено море от години. В момента се смята, че два военни кораба се намират в близост до "Бехшад".

"Защо постоянно има малки плавателни съдове край товарен кораб, който се наблюдава от военноморските сили?" - поставят въпрос от Aurora Intel и предполагат, че "те пренасят хора, а не товари."

Разследващата група засича, че "Бехшад" е включил транспондера си на 3 януари, ден преди да напусне позицията си в Червено море и да се придвижи на юг през пролива Баб ал-Мандеб към Аденския залив.

От 11 януари насам корабът стои само на 100 км източно от пристанището на Джибути, показват данни на службата за проследяване на кораби и морско разузнаване MariTrace.

Това препозициониране съвпада с увеличаването на нападенията от страна на бунтовниците хути в Аденския залив, казва пред Радио Свободна Европа Джереми Бини, специалист по отбрана в Близкия изток в глобалната разузнавателна компания Janes.

"Имайте предвид, че хутите не контролират никаква брегова линия на Аденския залив, което прави много по-трудно за тях да намират и проверяват корабите, които искат да атакуват там", каза той. По думите му използването на кораб [като "Бехшад"] като почти постоянен наблюдателен пост в региона "би помогнало значително в тази ситуация" на йеменските бунтовници.

Иранските официални лица и държавните медии не съобщават нищо за "Бехшад". Но малко известна организация, която нарича себе си "Център за борба с онлайн слухове" и която изглежда се ръководи от група проправителствени ирански журналисти, казва, че корабът "може да бъде от голяма полза" за хутите, за да "накажат агресорите".

Малко вероятна цел за САЩ

Някои кръгове в САЩ призоваха Вашингтон да удари "Бехшад", след като през ноември хутите започнаха да атакуват търговски кораби в региона. Нападенията първоначално бяха само срещу кораби, свързани с Израел, но с времето това се промени.

На един от отвлечените кораби - "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) има и българи.

От миналия месец насам хутите разшириха обсега на мишените си, като включиха свързани със САЩ и Великобритания плавателни съдове в отговор на въздушните удари, разпоредени от Вашингтон и Лондон по позиции на бунтовниците в Йемен.

Горящият петролен танкер "Марлин Луанда" след атака в Аденския залив от страна на йеменските бунтовници хути на 27 януари.
Горящият петролен танкер "Марлин Луанда" след атака в Аденския залив от страна на йеменските бунтовници хути на 27 януари.

Призивите за нанасяне на удари по "Бехшад" се засилват, след като спонсорирана от Техеран иракска групировка удари с дрон американски пост в Йордания, уби трима войници и рани десетки военнослужещи. Атаката се случи на 28 януари.

Американски медии, позовавайки се на официални лица, съобщиха, че отговорът на Вашингтон ще дойде на вълни и може да отнеме седмици. Според тях целите включват подкрепяни от Иран паравоенни групировки и активи извън страната.

Експерти засега смятат, че "Бехшад" е малко вероятна цел.

"Моето усещане е, че и Иран, и САЩ се стремят да избегнат пряка военна конфронтация", казва Раз Зимт, старши изследовател в базирания в Израел Институт за изследвания на националната сигурност (INSS). "Удар по този кораб, особено в отговор на действията на иракските милиции, може да се възприеме като непропорционална реакция."

Специалистът от Janes Джереми Бини пък казва, че всяка атака на САЩ срещу "Бехшад" ще доведе до "обвинения, че правят това, което правят хутите - незаконно нападат търговски кораби".

Експертът казва още, че Вашингтон може да намали заплахата, която представлява корабът, без да използва сила - като заглуши комуникациите му, "за да не може да предава разузнавателна информация на хутите на сушата".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG