Връзки за достъпност

Извънредни новини

България организира прибирането на пленените българи от кораба "Галакси лийдър"


Представител на хутите на кораба "Галакси лийдър"
Представител на хутите на кораба "Галакси лийдър"

Моряците от пленения от хутите кораб "Галакси лийдър" са добре и са настанени в хотел. Това каза пред бТВ министърът на транспорта Георги Гвоздейков. По негови думи в момента с помощта на Министерството на външните работи се организира тяхното прибиране в България.

Новината идва, след като корабът "Галакси лийдър" беше похитен от йеменските хути в Червено море през ноември. На борда му имаше двама българи - капитанът и един от помощниците му. Тогава хутите поставиха като условие спиране на войната между Израел и Хамас, за да започнат преговори за освобождаване на кораба и екипажа му.

Гвоздейков съобщи, че текат преговори и за освобождаването на българските моряци от кораба "Руен". Той е българска собственост, но плава под малтийски флаг. В средата на декември той също беше пленен край бреговете на остров Сокотра, но предполагаемите извършители са сомалийски пирати.

"Моряците са в добро здравословно състояние, няма проблеми и опасност за тях. Надяваме се в скоро време тази сага да приключи и корабът да бъде освободен. И дано такива варварски действия да бъдат в историята и да бъде намерен начин те да бъдат спрени", каза Гвоздейков.

Хутите са групировка, подкрепяна от Иран, която води гражданска война с армията в Йемен. Малко след началото на войната между Израел и Хамас хутите започнаха да нападат кораби в Червено море, които според тях са свързани с Израел. Те казват, че правят това в подкрепа на палестинците.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

В два от случаите на похитените от тях кораби имаше българи - при атаката на кораба "Галакси лийдър" и на танкера "Сентрал парк". В средата на декември пленен беше и корабът "Руен".

Корабът "Сетрал парк" и неговият екипаж бяха освободени малко след като бяха похитени. След новината за прибирането на българите от кораба "Галакси лийдър" единствените българи, които остават в плен след атаките в Червено море са тези на кораба "Руен".

На 19 декември един от тях беше настанен в болница, като се предполага, че на борда на кораба има още 7 българи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG