Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел бомбардира Рафах. Жертвите в Газа надхвърлиха 34 000 души, твърдят палестинските власти


Дим се издига над сгради в град Рафах в южната част на Ивицата Газа по време на израелска бомбардировка, 21 април 2024 г.
Дим се издига над сгради в град Рафах в южната част на Ивицата Газа по време на израелска бомбардировка, 21 април 2024 г.

Израелската армия извърши поредни въздушни удари срещу град Рафах в южната част на Ивицата Газа през уикенда. При бомбардировката в ранните часове на неделя са убити 13 души, сред които 9 деца, съобщиха местните здравни власти. Ден по-рано те съобщиха за 9 убити, включително 6 деца.

Израел извършва почти всекидневни въздушни нападения срещу Рафах, където повече от половината от 2,3-милионното население на Газа е потърсило убежище от боевете на други места.

Военният конфликт в анклава започна през октомври миналата година, след масирано нападение срещу Израел на палестинската групировка Хамас, определяна от САЩ и ЕС като терористична организация. При атаката бяха убити близо 1200 души, а около 250 бяха отведени като заложници в Газа.

Израелската офанзива започна от северната част на Газа, но след това беше разширена към граничещия с Египет град Рафах въпреки международните призиви за сдържаност, включително от Вашингтон.

Правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху твърди, че там се укриват по-голямата част от бойците на Хамас и не се отказва от плана си да извърши и сухопътна офанзива в гъсто населения град.

По информация на контролираните от Хамас здравни власти в Газа от началото на войната са били убити над 34 000 местни жители.

Преди ден Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри пакет от помощ от 26 милиарда долара, който включва около 9 милиарда долара хуманитарна помощ за Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG