Връзки за достъпност

Извънредни новини

Испания, Ирландия, Словения, Малта. Как нараства подкрепата за признаването на Палестинска държава


Шествие в подкрепа на Палестина в Истанбул, 17 февруари
Шествие в подкрепа на Палестина в Истанбул, 17 февруари

Палестинската държава е напът да се сдобие с признанието на още четири страни. Това са Испания, Ирландия, Словения и Малта, съобщиха през последните дни представители на четирите държави, цитирани от световните медии. Те се позоваха и на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Новината идва на фона на продължаващата вече осем месеца израелска офанзива в Ивицата Газа, която доведе до смъртта на десетки хиляди хора по данни на местните здравни власти.

С увеличаването на броя на жертвите нараснаха и международните призиви за прекратяване на конфликта. Според много държави една от необходимите стъпки за това е именно признаването на държавния статут на Палестина.

Какво казват лидерите

Още през март испанският премиер Педро Санчес каза, че Испания, Ирландия, Словения и Малта са решили координирано да предприемат стъпки към признаването на Палестина, тъй като според тях признаването и на двете държави - Палестина и Израел, е ключово за постигането на траен мир в региона.

Борел потвърди пред испанското национално радио RNE, че планираната дата е 21 май, докато словенският премиер Роберт Голоб каза преди дни, че страната му ще признае палестинската държава до средата на юни.

"Това е символичен акт от политическо естество. Освен самата държава, той признава волята за съществуването ѝ", каза Борел и добави, че Белгия и други страни вероятно ще последват този пример.

Според ирландската медия RTE четирите държави са изчаквали Общото събрание на ООН на 11 май. Тогава то увеличи правата на Палестина в рамките на организацията и призова Съвета за сигурност да приеме страната за своя членка.

Какво показва това

Признаването на държавата Палестина от Испания и Ирландия би било знаково за Западна Европа, където до момента нито една страна не го е направила.

Испания призовава за признаване на Палестина от целия Европейски съюз (ЕС) още от края на миналата година. Към момента държавата е призната от 9 от общо 27 страни членки на ЕС, включително България, като повечето от тях са в Източна Европа.

Според Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) "осигуряването на палестинско самоопределение остава най-добрата и единствена гаранция за траен мир и сигурност" за Израел и Палестина, като границите на палестинската държава трябва да бъдат тези от 1967 г. преди израелската окупация на Източен Йерусалим, Ивицата Газа и Западния бряг.

Според ЕСПВ признаването няма да е достатъчно, а ще трябва да бъде придружено и от мерки за оспорване на израелската анексия.

В глобален план Палестина е призната за суверенна държава от 143 от общо 193 членки на ООН и има статут на наблюдател в международната организация. Нова ѝ дава право да участва в дейностите на на ООН, но не и да гласува.

За да бъде призната официално от ООН, тя трябва да получи подкрепата на поне 9 от 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН. Ако някоя от петте постоянни членки на Съвета обаче наложи вето, решението няма да важи. Една от основните пречки пред признаването към момента са САЩ, които са дългогодишни съюзници на Израел.

Какво казва Израел

По повод информацията, че четирите държави от ЕС планират да признаят палестинската държава, Израел каза, че това би било "награда за тероризма", която ще намали шансовете за разрешаване на конфликта в Ивицата Газа чрез преговори.

Израел визира контекста, в който идва новината - месеци след 7 октомври 2023 г., когато Хамас прекоси границата на Израел и на негова територия уби или изтезава стотици хора. В отговор Израел започна офанзива среку Ивицата Газа.

Хамас е организация, определена като терористична от ЕС, САЩ и други държави. Но от всички територии, визирани в признаването на Палестина, Хамас контролира изцяло само Ивицата Газа, докато Западният бряг е управляван от партията Фатах.

В позицията си ЕСПВ пише, че насърчава "появата на надеждно палестинско ръководство", което може да мобилизира обществената подкрепа за преговори за прекратяване на дългогодишния конфликт с Израел.

Как се стигна дотук

Международни усилия за създаване на палестинска държава се полагат от десетилетия.

През 1947 г. ООН гласува в региона да бъдат създадени две държави - еврейска и арабска. Това се случва, след като по време на Холокоста еврейското население в Палестина, населявана предимно от араби, нараства значително. Регионът Палестина е считан за свещена земя както от евреите, така и от мюсюлманите.

Арабите не приемат плана на ООН, докато евреите създават своя държава година по-късно. Оттогава в региона се водят множество войни и териториални спорове.

Днес арабското население е съсредоточено в Ивицата Газа, която се счита от ООН за окупирана от Израел територия. От 2007 г. е управлявана от ислямистката паравоенна организация Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС.

Настоящата война започна през октомври 2023 г., след като Хамас нападна Израел и уби близо 1200 души. Тел Авив отвърна с обявяване на официално състояние на офанзива, която продължава и до днес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG