Връзки за достъпност

Извънредни новини

Войските на "Вагнер" влизат в Беларус, бъдещето на групата все още е несигурно


Стоп кадър от видео, публикувано от беларуското министерство на отбраната на 14 юли, на което се вожда как беларуски войници се обучават с бойци на "Вагнер" близо до Цел, на около 90 километра югоизточно от Минск, Беларус.
Стоп кадър от видео, публикувано от беларуското министерство на отбраната на 14 юли, на което се вожда как беларуски войници се обучават с бойци на "Вагнер" близо до Цел, на около 90 километра югоизточно от Минск, Беларус.

Дълъг конвой войски на руската наемническа групировка "Вагнер" влезе в Беларус от Русия в събота, съобщи независимият беларуски военен мониторингов проект Belarusian Hayun.

Колоната включваше най-малко 60 превозни средства, включително пикапи, големи камиони, микробуси и най-малко три автобуса, и беше ескортирана от беларуската пътна полиция, написа Belarusian Hayun в Туитър.

Конвоят се е насочил към Цел, село на 90 километра югоизточно от Минск, където наскоро беларуските власти издигнаха палатков лагер с капацитет до 15 хил. души.

Видеозаписът на предполагаемия конвой идва ден, след като телевизионният канал на беларуското министерство на отбраната показа инструктори на "Вагнер", които обучават беларуските сили за териториална отбрана в Цел.

Съдбата на войските на "Вагнер" е неизвестна, откакто основателят на групировката Евгений Пригожин поведе краткотраен бунт на 23-24 юни, който се превърна в най-голямата заплаха за 23-годишното управление на руския президент Владимир Путин.

Пригожин оглави краткотрайно въоръжено въстание в Русия и след постигнато споразумение с властта беше съобщено, че обвиненията срещу него за измяна са свалени и му е разрешено да се премести в Беларус.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко твърди, че е помогнал за прекратяването на бунта, като се е съгласил с Пригожин и Путин да приеме войските на "Вагнер" в Беларус.

Дни след изявлението на Лукашенко започна да се издига палатков лагер в Цел, бивш гарнизон за членове на беларуска ракетна бригада.

Войските на "Вагнер" изиграха ключова роля в инвазията на Русия в Украйна, помагайки за превземането на Бахмут след близо 10 месеца интензивни битки. Групата наемници е загубила 20 000 души там, според Пригожин.

Лидерът на Вагнер спечели популярност сред руските военни блогъри с откровените си коментари за хода на войната.

Той често публично критикува военното ръководство на Русия с груби думи. Путин се опита да го управлява, като реши да подчини "Вагнер" на Министерството на отбраната. За да протестира срещу това решение, Пригожин започна бунт.

Не е ясно какво ще се случи с войските на Пригожин. "Вагнер" има 25 000 бойци, каза Пригожин по време на бунта си. Този брой обаче не е потвърден.

Русия не може да си позволи да разформирова "Вагнер", която се счита за една от най-опитните и дисциплинирани бойни части, казаха военни експерти.

В петък Путин каза, че войските на "Вагнер" могат да продължат да се бият в Украйна, но без Пригожин като техен командващ. Силите на "Вагнер" не изглежда да се бият в момента, каза Пентагонът ден по-рано.

На спекулациите, че войските на "Вагнер" може да се опитат да нахлуят в Украйна от Беларус, военни експерти казаха, че Русия ще се нуждае от сила от 30 000 или повече, за да има някакъв шанс да успее с такова начинание.

В края на юни Лукашенко каза, че би искал войските на "Вагнер" да обучат собствените му сили, но не посочи колко от наемниците би бил готов да приеме на своя земя.

На фона на спекулациите, че армията може да е заплаха за собствената му власт, той каза: "Ние ще ги следим отблизо".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG