Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е на територията на Беларус". Лукашенко твърди, че Пригожин е в Русия


Президентът на Беларус Александър Лукашенко
Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Ръководителят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин, се намира в Русия, каза в четвъртък президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от Би Би Си.

Новината идва, след като през юни Пригожин оглави краткотрайно въоръжено въстание в Русия и след постигнато споразумение с Кремъл беше съобщено, че обвиненията срещу него са свалени и му е разрешено да се премести в Беларус. Последно той беше видян в Южна Русия по време на бунта.

На 27 юни Лукашенко каза, че Пригожин е пристигнал в Беларус като част от сделката с Москва, постигната три дни по-рано.

В четвъртък той каза пред репортери, че "що се отнася до Пригожин, той е в Санкт Петербург. Той не е на територията на Беларус". Той добави, че предложението на "Вагнер" да разположи част от изтребителите си в Беларус - перспектива, която разтревожи съседните страни от НАТО, все още стои.

Лукашенко не вижда в това риск за Беларус и не вярва, че бойците на "Вагнер" някога ще вдигнат оръжие срещу страната му.

Пригожин обяви „марш на справедливостта“ срещу ръководството на руската армия в края на юни. Ден по-късно той каза, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а конвой на „Вагнер“ е тръгнал към Москва и е стигнал на 200 километра от руската столица.

Малко след това Пригожин изненадващо прекрати похода, а впоследствие Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение той да замине за Беларус. Лукашенко помогна за сключването на споразумението за прекратяване на бунта.

Това се случи след месеци на напрежение между Пригожин и командването на редовната руска армия. Лидерът на "Вагнер" неколкократно заплаши да изтегли наемниците си от украинския град Бахмут, където те имаха ключова роля, и обвини Генералния щаб, че не доставя на “Вагнер” оръжия и боеприпаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG