Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин нареди на бивш командир от "Вагнер" да сформира доброволчески отряди за войната в Украйна


Наемник от "Вагнер"
Наемник от "Вагнер"

Руският президент Владимир Путин се е срещнал с бившия командир от частната армия наемници "Вагнер" Андрей Трошев и му е възложил създаването на доброволчески отряди, които да се включат във войната в Украйна. Това съобщи на 29 септември пресслужбата на Кремъл.

След бунта през юли на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, който два месеца по-късно загина в самолетна катастрофа, Трошев и други вагнеровци са участвали в среща с Путин. На нея, пише "Комерсант", той им е предложил няколко варианта за работа, включително и такъв под ръководството на Трошев.

Тогава останалите командири на "Вагнер" са обвинили него и друг високопоставен член на ръководството на частната военна компания в държавна измяна, написа през август Институтът за изследване на войната, базиран в САЩ.

"На последната среща говорихме за това, че ще се занимавате с формирането на доброволчески части, които могат да изпълняват различни бойни задачи, на първо място, разбира се, в зоната на специална военна операция", е цитиран да казва в петък на Трошев Путин, който повече от година и половина след пълномащабното нахлуване на руската армия в Украйна продължава да не използва думата война.

По време на срещата, в която е участвал и министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров, президентът е отбелязал, че лично Трошев се е "сражавали в такова подразделение повече от година", знае как се прави това и кои са "въпросите, които трябва да се решат предварително, за да може бойната работа да протече по най-успешния начин".

Кремъл разпространи снимка на срещата на Владимир Путин с Юнус-Бек Евкуров и Андрей Трошев (вдясно)
Кремъл разпространи снимка на срещата на Владимир Путин с Юнус-Бек Евкуров и Андрей Трошев (вдясно)

Андрей Трошев е пенсиониран полковник от полицията и бивш началник на щаба на "Вагнер" с повиквателната Седой (Сивокосия). През 2021 г. той попадна под санкциите на ЕС. Бившият началник на щаба на "Вагнер" вече работи в Министерството на отбраната, потвърди прессекретарят на президента - Дмитрий Песков.

По-рано наемници от "Вагнер" отново бяха забелязани край ключовия украински град Бахмут, за който продължават да се водят ожесточени битки. Това стана, след като след бунта на Пригожин частите на "Вагнер" бяха прехвърлени в Беларус.

Михаил Подоляк -съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент Владимир Путин, обаче написа, че "медийният" ефект от събитието е по-голям от реалното му значение". Според него целта на прехвърлянето на наемниците край Бахмут е само една - да се опитат да заглушат за кратко новините, че украинските сили са успели да освободят две важни селища в района - Клишчеевка и Андреевка и да унищожа основните боеспособни руски формирования на Москва в това направление на фронта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG