Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Путин" и Z. Как украински коли осъмнаха със знаците на войната за 2 дни във Варна


Колата на Мария с надписи "Вън", "Путин, Z
Колата на Мария с надписи "Вън", "Путин, Z

Те идват в България в търсене на безопасно убежище. Една сутрин обаче се събуждат и заварват колите си, надраскани точно със знаците на войната, от която са избягали. Това се случва във Варна.

Мария е от украинския град Николаев. Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. я принуждава да напусне страната си. От март миналата година тя живее с детето си във Варна. Идва в България в търсене на безопасност и сигурност.

Когато в понеделник сутрин излиза от блока, в който живее в кв. "Чайка", заварва колата си надраскана със знаците, превърнали се в символ на войната, от която бяга - Z и V, и с надписи "Путин" и "Вън".

"Първата ми реакция беше на шок и страх", казва Мария пред Свободна Европа.

"Помислих си - какво да правя сега, как да живея тук по-нататък, ще има ли по-сериозно продължение на тази ситуация".

Мария
Мария

По думите ѝ тя ползва колата си рядко и винаги я паркира така, че да не пречи. Затова и не смята, че зад вандализма стоят някакви лични мотиви срещу нея и семейството ѝ.

Акт на нетърпимост към всички украинци

"Мисля че, това е акт на нетърпимост към всички украинци", казва Мария.

Мнението ѝ се подкрепя от случващото се във Варна през последните дни. То показва, че историята на Мария не е изолиран случай.

Какво казват от МВР

Във вторник от МВР във Варна казаха за Свободна Европа, че само за изминалите два дни регистрираните случаи на вандализирани украински автомобили в града са общо четири. Сигналът за единия автомобил е получен в неделя, а за другите три, сред които и този на Мария - в понеделник.

В социалните мрежи бяха разпространени снимки, на които се вижда, че върху друга кола са били написани същите антиукраински послания като буквите Z, V, и думите "Вън" и "Путин" с оранжев спрей, който прилича на този, използван върху колата на Мария.

От полицията казаха, че са иззети записи от камери и се води досъдебно производство. То е за действия, проповядващи омраза на основание народност.

От МВР-Варна казаха, че през последните месеци са имали и друг подобен случай. При него на 1 септември върху автомобил на украинци е била надраскана свастика. Има сигнал и за кола с руски регистрационни номера, върху която е било изрисувано украинското знаме.

Преди това още веднага след началото на руската инвазия и пристигането на първите украински бежанци в България беше съобщено за множество случаи на вандализирани украински коли в няколко градове. При два от тях в Бургас украински семейства намериха колите си със забити в капака им кирки.

Какво разказват други украинци

След случаите от последните два дни украински бежанци във Варна разказаха, че не за първи път се сблъскват с такава ситуация.

Мария (втората отдясно наляво), Евгения Волкова (четвърта отляво надясно) и посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук (трета отляво надясно) заедно украински доброволци
Мария (втората отдясно наляво), Евгения Волкова (четвърта отляво надясно) и посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук (трета отляво надясно) заедно украински доброволци

Евгения Волкова, която е председателка на доброволческата организация "Украински дом" в града, посочи пред Нова телевизия, че преди няколко месеца помещението на дома е било надраскано, а отвън е бил залепен руски флаг. По думите ѝ хората от организацията са получили и заплахи по СМС.

Друга украинска бежанка разказа, че е апартаментът ѝ е бил обран два пъти, а автомобилът също ѝ е бил драскан с антиукраински символи - два пъти.

"Разбира се, че се притесняваме [от нови нападения]", каза Волкова.

"Дойдох заради безопасността и я намерих"

Новите случаи на вандализъм срещу украински бежанци идват, след като по-рано това лято Свободна Европа разказа за украинско семейство, което е било пребито в дома си в Равда. Това остава най-тежкото публично известно посегателство срещу украинци в България, за което има подозрения, че е престъпление от омраза.

В първите месеци след началото на войната на Русия срещу Украйна, когато в България пристигнаха хиляди бежанци, медиите съобщиха за множество случаи на посегателства срещу имущество на украинци.

Те дойдоха на фона на антиукраински изказвания на различни политици. Сред тях беше лидерът на проруската "Възраждане" Костадин Костадинов, който призова "всички украински туристи, представящи се за бежанци", да бъдат експулсирани.

Мария от Николаев, чиято кола е сред вандализираните сега, вярва, че настроенията на хората в България, които са против украинските бежанци, се дължат до голяма степен именно на липса на достоверна информация.

Повечето българи се отнасят към украинците с търпимост

"Смятам, че повечето българи се отнасят към украинците с търпимост", казва тя.

"Дойдох тук заради безопасността и я намерих, както и помощ и подкрепа от най-различни хора. Но след тази случка се почувствах застрашена. Въпреки това вярвам, че добрите хора са повече от хулиганите."

Форум

XS
SM
MD
LG