Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Органичен вот". Как Ваня Григорова увеличи активността и подкрепата си в рискови секции


Ваня Григорова гласува в 94-то СУ "Димитър Страшимиров" в кв. "Слатина".
Ваня Григорова гласува в 94-то СУ "Димитър Страшимиров" в кв. "Слатина".

Активността на балотажа от местния вот обикновено пада спрямо първия тур. Така стана и в София. С едно изключение. Рисковите секции в три квартала отбелязаха двоен ръст на избирателите. А това доведе до почти четворен скок на подкрепата за Ваня Григорова. Как стана това?

"Да дадем своя глас, тя пък от своя страна ще помогне на нас. Не желая богаташ манекен за кмет!"

Това пише потребителка на Фейсбук под видеообръщение на ромския активист Йотко Рангелов, който в деня на балотажа на кметските избори в София, 5 ноември, агитира да се гласува за издигнатата от широка лява коалиция Ваня Григорова.

Григорова беше единственият кандидат-кмет, който по време на кампанията обиколи всички софийски квартали с концентрирано ромско население. Самата тя е родена и израснала в кв. "Христо Ботев".

Цялата ѝ кампания беше фокусирана върху избирателите от по-крайните части на столицата. Финалните резултати показаха, че Григорова печели именно там - в 13 от по-периферните и крайни райони на София.

Тъй като останалите 11 по-централни столични райони обаче са по-населени, те се оказаха достатъчни за победата на кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) и "Спаси София" Васил Терзиев, макар и с минимална разлика от под 5000 гласа.

Но да се върнем на представянето на Григорова. В избирателните секции, където гласува компактно ромско население, тя регистрира забележителни резултати. Активността там скочи двойно на втория тур, а подкрепата за нея - почти четворно. На какво се дължи това?

Свободна Европа отправи въпроси по темата до щаба на Григорова, но до реакционното приключване на текста не бяха получени отговори.

Без сигнали за купен вот

Избирателните секции в тези квартали обичайно се разглеждат като рискови заради традиционно големия брой сигнали за контролиран и купен вот.

В деня на втория тур от кметските избори обаче ситуацията е различна. По неофициална информация на Свободна Европа МВР е получило само един сигнал за транспортиране на избиратели до секции в кв. "Факултета".

От щаба на Терзиев казаха, че не са подавали сигнали за контролиран вот в тези квартали, а само са увеличили присъствието на свои застъпници в училищата, в които се гласува.

Неправителствените организации, които имат опит с наблюдаване на избори в тези райони, също коментираха пред Свободна Европа, че този път не са засекли данни за масово купуване на гласове.

Единствено от БСП се оплакват по време на първия тур, че жители на ромските квартали са притискани да гласуват за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян през фирми за чистота, които работят със Столичната община. Сигналът обаче не е официално потвърден.

Какви са резултатите

Окончателните данни от местния вот в София в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) показват, че Ваня Григорова печели балотажа на кметските избори в районите Люлин, Надежда, Връбница, Овча купел, Красна поляна, Илинден, Сердика, Подуяне, Искър, Нови Искър, Кремиковци, Банкя и Панчарево.

Най-впечатляващи обаче са резултатите ѝ в кварталите "Филиповци", "Факултета" и "Христо Ботев", където от почти 600 гласа на първия тур на втория тя получава близо 2000.

Числата показват, че това не се дължи само на факта, че в балотажа не участва Антон Хекимян, който на първия тур регистрира втори резултат в рисковите секции с близо 500 гласа подкрепа.

Успехът на Григорова на втория тур се дължи най-вече на мобилизацията на избиратели, които не са гласували седмица по-рано. На 29 октомври са отчетени общо 1286 действителни гласове, а на 5 ноември - 2370.

Васил Терзиев също отбелязва скок в подкрепата между първи и втори тур там, но далеч по-слаб. На 29 октомври кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" получава 199 гласа в рисковите секции, а на 5 ноември - 403.

Силна кампания и расизъм

По данни на изборни наблюдатели, с които Свободна Европа разговаря неофициално, Григорова единствена прави обиколка в ромските квартали и се отнася с внимание към местното население там. Подобно посещение прави и Хекимян преди първия тур, но то е по-скоро формално.

Ромският активист Христо Николов потвърди пред Свободна Европа тези впечатления, определяйки подкрепата за кандидатката на широката коалиция от леви и проруски партии като "органичен вот".

По думите му местните жители разпознават Григорова като свой представител и се гордеят, че тя е стигнала до балотаж. Николов е сред присъствалите на срещите на Григорова в тези квартали.

Активна кампания в нейна подкрепа се води и в различни ромски групи в социалните мрежи поне месец преди балотажа.

Никола Тулечки от неправителствените организации "Данни за добро" и "Обединение за честни избори" също е на мнение, че зад скока в резултатите на Григорова на балотажа стои "органичен вот".

"При други обстоятелства това е сигурен знак, че има някакъв стимул и контролиран вот. В този случай обаче можем да допуснем хипотезата, че заради черната кампания за етническата принадлежност на кандидатката може да става въпрос за органичен вот", коментира Тулечки пред Свободна Европа.

Той отбелязва, че Григорова е станала обект на откровено расистки коментари и обиди в медиите и социалните мрежи. Пример в тази посока беше изказването на общинския съветник от ПП-ДБ Веселин Калановски пред Нова телевизия, че "генната смесица между различните етноси винаги ражда визуално красиви резултати".

Макар че Калановски се извини за думите си, в социалните мрежи действително се разви черна кампания, в която се включиха и популярни страници, симпатизиращи на ПП-ДБ като сатиричните "Колажи и карикатури" и "Копейкин".

Самата Ваня Григорова обобщи всички критики, подигравки и обиди по свой адрес с определението "либерален ла*номет", в което включи и медии, цитирали верни данни за повишената подкрепа за нея в ромските квартали на София.

В момента тя обжалва избора на Терзиев за кмет на столицата и предстои съдът да се произнесе по жалбата ѝ.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG