Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВАС окончателно осъди Петьо Блъсков и "Труд медиа" за хомофобия


Издателят на вестник „Труд“ Петьо Блъсков беше осъден на първа инстанция, но обжалва решението пред Върховния административен съд
Издателят на вестник „Труд“ Петьо Блъсков беше осъден на първа инстанция, но обжалва решението пред Върховния административен съд

„Труд медиа“ и нейният издател и главен редактор Петьо Блъсков са извършили дискриминация под формата на тормоз по признака „сексуална ориентация“. Това реши Върховният административен съд (ВАС) в свое съдебно заседание в понеделник, като се позова на Закона за защита от дискриминация.

Производството е образувано във връзка със статия, публикувана в „Труд“ през 2019 г. Текстът е със заглавие „Педерастите в САЩ бият тревога“ и съдържа дискриминационни квалификации по отношение на ЛГБТИ общността. Материалът във вестника е преведен дословно от статия, публикувана от руската държавна информационна агенция РИА „Новости“, пише в решението на съда.

Решението на ВАС по казуса идва година след като през юли 2022 г. Административен съд - София град отсъди, че статията в „Труд“ има дискриминационно съдържание и представлява „тормоз“. Преди това ЛГБТИ активистът Радослав Стоянов сезира Комисията за защита от дискриминация (КЗД) във връзка с материала заради употребата на обиди и епитети, които подбуждат предразсъдъци и омраза.

В статията, оформена като антизападна и прокремълска пропаганда, хомосексуалността е описана като болест, а хомосексуалните - като опасни хора. Според оригиналната публикация те организирано са били внедрявани като „агенти“ във властта, медиите, училищата, здравеопазването, с цел да се извършва „агресивен натиск“ върху руската държава.

„Правилен е изводът на съда за доказаност на твърдението за създаване на враждебна, принизяваща и обидна среда спрямо хората с различна сексуална ориентация“, пише съставът на ВАС с председател съдия Анна Димитрова.

Статията „надхвърля допустимото толерантно отношение към хомосексуализма, като се създава обидна и враждебна среда по отношение на лица, които не са хетеросексуални“, продължава решението.

ВАС осъжда „Труд медиа“ и Блъсков да заплатят общо 1600 лева съдебни разноски. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG