Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВАС отказа да разгледа жалбата на Славов срещу избора на Сарафов за временен главен прокурор


Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов
Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на министъра на правосъдието Атанас Славов срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор, съобщи съдът в сряда вечерта.

Славов подаде жалбата на 30 юни, две седмици след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Сарафов за длъжността.

Според ВАС Славов не разполага с правен интерес от оспорването на процесното решение. Съдът посочва, че общата клауза за обжалваемост на административните актове е приложима спрямо гражданите и юридическите лица, когато последните са засегнати от даден административен акт, но не е приложима спрямо лица, които упражняват държавновластнически функции.

Министърът на правосъдието не е пряко, непосредствено и лично засегнат от приетото решение на Прокурорската колегия, пише още ВАС. Според съда оспорването в случая е правомощие на прокурорите, които единствени разполагат с възможност да сезират съда с протест в защита на обществения интерес.

Изборът на Сарафов на 16 юни стана само ден след обявяването на президентския указ за окончателното уволнение на главния прокурор Иван Гешев.

В своята жалба Славов настоява ВАС да обяви избора за нищожен или да го отмени, като върне казуса за решаване от Пленума на ВСС, тъй като по негови думи решението е извън компетентността на Прокурорската колегия. На 22 юни, близо седмица след избора на Сарафов, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди темата, но отказа да вземе някакво решение, тъй като мнозинството от членовете му приеха, че произведеният избор в Прокурорската колегия ги поставя пред свършен факт.

Славов посочи и други нарушения при избора на Сарафов в жалбата си, сред които че не са спазени правилата за свикване на заседание, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Прокурорската колегия не обсъди и сигналите срещу Сарафов, които в момента са обект на новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG