Връзки за достъпност

Извънредни новини

От рисковите инвестиции до политиката. Кой е Васил Терзиев, който иска да управлява София


Васил Терзиев
Васил Терзиев

Той е предприемач и инвеститор. А сега се очаква да влезе в политиката като кандидат за кмет на София на ПП, ДБ и "Спаси София". Кой е Васил Терзиев?

Три партии издигат обща кандидатура за кмет на София. Целта им е да сложат край на 18-годишното управление на ГЕРБ в столицата. Отговорът на въпроса дали ще успеят зависи и от личността на самия кандидат.

“Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Спаси София обявяват общия си кандидат за кмет на София във вторник вечерта. Името му досега не е публично съобщено, но вече се знае, че това ще бъде предприемачът Васил Терзиев.

"Мислещи, можещи, икономически независими хора". Най-важното за Васил Терзиев
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Терзиев е един от основателите на успешната българска софтуерна компания "Телерик", продадена преди близо десетилетие на рекордната по онова време сума от 262,5 млн. долара. Доскоро беше партньор във фонда за рисково инвестиране "Илевън". Инвестирал е в стартиращи компании и е подпомагал образователни инициативи.

Терзиев няма никакъв опит в политиката. Рядко е заемал публично политически позиции. Изключението е участието му в демонстрация в подкрепа на правителството на Кирил Петков миналото лято, когато то беше свалено с вот на недоверие.

Терзиев не е изразявал досега публично възгледите си за управлението на София.

Появиха се и дискусии около миналото на семейството на Терзиев. Но за това - по-късно.

Как се появи кандидатурата на Терзиев

Името на Васил Терзиев се обсъжда като възможна номинация за кмет на София от месеци.

Първото косвено потвърждение се появи в записа от заседание на Националния съвет на “Продължаваме промяната” (ПП), разпространен от депутата Радостин Василев. В записа се чува обсъждане на идеята за общо правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ. Глас, приличащ на този на съпредседателя на ПП Кирил Петков, казва:

“Говорихме с Васко Терзиев, да го питам. Викам: “Пич, ти си кандидат за кмет, какво мислиш по тая стратегия?”

В средата на миналата седмица няколко издания, сред които Медиапул, Дневник и Клуб Z, написаха, като се позоваха на свои източници, че Терзиев ще бъде кандидатът за кмет на София на партиите “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Спаси София”, подкрепени от граждански организации.

Източници на Свободна Европа също потвърдиха, че формациите са се обединили около кандидатурата на Терзиев. Номинацията ще бъде обявена официално във вторник.

Трите партии искат да издигнат общ кандидат за кмет и обща листа за общински съветници, защото смятат, че така имат най-голям шанс да победят ГЕРБ на предстоящите през есента редовни местни избори. В София от 18 години управлява ГЕРБ. Първо кмет беше Бойко Борисов (2005 - 2009 г.), а оттогава досега - Йорданка Фандъкова. През януари тя съобщи, че няма да се кандидатира пак. Досега ГЕРБ не е съобщила своята номинация за кандидат за кмет на София.

Още преди това Терзиев получи публично подкрепа от представители на технологичния сектор и на неправителствени организации.

“С вдъхновение споделям, че Васил Терзиев ще е кандидат за кмет на София”, написа във Фейсбук в четвъртък Никола Рахнев от инициативата Гората.бг. “Прекрасна новина е, защото София заслужава да има наистина добър кмет, защото ние, хората от София, го заслужаваме!”

Подкрепа изрази и Светлин Наков, основател на СофтУни. И той, и Рахнев лично познават Терзиев.

“Моята подкрепа е персонална, не е към някоя партия или политическа организация”, написа Наков във Фейсбук, като добави, че познава Терзиев от над 15 години.

Предприемач и инвеститор

Васил Терзиев има опит като предприемач в технологичния сектор. Той досега не е заемал никаква обществена длъжност, не е бил кандидат за публичен пост и не се е занимавал с политика.

Терзиев е най-популярен като един от основателите на една от най-успешните български софтуерни компании "Телерик" (Telerik). Той основава фирмата през 2002 г. заедно със Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев, а нейната продажба на американската софтуерна компания "Прогрес" (Progress) за 260 млн. долара през 2014 г. е най-голямата подобна сделка в българския технологичен бизнес в онзи момент.

Васил Терзиев е съосновател и на "Телерик Академия" (Telerik Academy), в която се обучават програмисти, както и на бизнес инкубатора "Кампус Екс" (Campus X), който цели да създаде благоприятна среда за стартиращи компании.

След продажбата на "Телерик" Терзиев започва да инвестира в стартиращи компании. В края на 2017 г. той се присъединява към към управлението на фонда за рискови инвестиции "Илевън" (Eleven) - позиция, която напуска през май тази година, а на мястото му идва друг основател на "Телерик" - Светозар Георгиев. Терзиев остава инвеститор във фонда.

Терзиев е бил член на управителния съвет на образователната организация “Заедно в час”, както и на Американския университет в България, където също е заменен от Светозар Георгиев.

Васил Терзиев е завършил Американския университет в Благоевград.

Какви са политическите му позиции

Васил Терзиев рядко е изразявал политически позиции в свои интервюта и публични изяви.

Едно от изключенията е участието му в митинг в подкрепа на правителството на Кирил Петков в средата на 2022 г. Демонстрацията се проведе в навечерието на вота на недоверие срещу кабинета, който го свали след около шест месеца на власт. Срещу правителството на Петков гласуваха ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”.

Тогава Терзиев каза пред Свобода Европа, че демонстрацията е “знак, че това, което се случва, за нас не е приемливо”. Той каза също, че не е съгласен с това “отново да се продължават старите модели на хора, които не се вясват в парламента, седят някъде далече, взимат решения и го играят като кукловоди”.

“Това за нас не е начинът, по който демокрацията би трябвало да работи. Никой не е гласувал за хора извън парламента, които да си седят някъде далече във вилата, къщата и да решават какво трябва да направят натискачите на копчета вътре в парламента”, добави Терзиев - без да спомене имена.

В своя профил във Фейсбук Терзиев критикува заливането с червена боя на сградата на представителството на Европейската комисия в България. Това се случи на 21 май по време на митинг на проруски демонстранти, на който присъстваха и депутати от “Възраждане” и БСП.

“Много непристойна постъпка. [...] Подобни изпълнения само надграждат лошия ни международен имидж и казват: “Ние не искаме да сме част от Европа”, написа Терзиев тогава.

Преди парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. публикува клип във Фейсбук, в който първоначално се появява с торба на главата и подписва договор. После маха торбата и призовава хората да излязат и да гласуват - защото обратното е да разчитат на някой друг да диктува вместо тях правилата в техния "граждански договор" с държавата. Терзиев не агитира за конкретна партия или политик, а за активност.

Терзиев не е изразявал досега публично възгледите си за управлението на София. Свободна Европа опита да се свърже с него, но той не отговори на позвъняванията.

Какво се знае за семейството му

В последните седмици, откакто Васил Терзиев се споменава в публикации като вероятен кандидат за кмет на София, започнаха да излизат и статии за членовете на семейството му. Сред представители на демократичната общност се породи дискусия заради публикации за комунистическо потекло на кандидата.

В телевизионно интервю Методи Андреев - председател на комисията за разкриване на досиетата на ДС в периода 2001-2002 г. каза, че дядо на Терзиев е дългогодишният началник на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) - това е ген. лейт. Васил Павлов Терзиев. Андреев каза още, че бащата на кандидата - Александър Терзиев - е бил офицер от Първо главно управление на ДС - или разузнаването на комунистическа България, като с подобно минало са били и братът на дядото, неговият син. Андреев уточни, че децата не отговарят за родителите си и миналото, но "в България хората са чувствителни".

От изброените имена само едно излиза в настоящия списък с хора, проверени за съпричастност към ДС. Списъкът се поддържа от действащата комисия по досиетата, но законът предвижда, че на проверка за досие подлежат само хора, които са заемали или са били кандидати за публичен пост след 1990 г.

В системата на комисията по досиетата излиза само името на човека, цитиран от Андреев като чичо на кандидата за кмет - Павел Тодоров Терзиев. Той всъщност е първи братовчед на бащата на кандидата. Според документите той е бил щатен служител на Пето управление на ДС, а след 1990 г. - до юни 1992 г. - е бил началник на отделение в Националната служба за охрана. В това публично качество Павел Терзиев е проверен и оповестен като щатен служител на ДС от действащата комисия по досиетата - с решение от 2010 г.

XS
SM
MD
LG