Връзки за достъпност

Извънредни новини

Терзиев предлага бюджет на София от над 2,5 млрд. Фокусът е върху детските градини и пътищата


Кметът на София, издигнат от ПП-ДБ Васил Терзиев
Кметът на София, издигнат от ПП-ДБ Васил Терзиев

Столичната община (СО) публикува в четвъртък предлагания от екипа на кмета Васил Терзиев проектобюджет за 2024 г., който предвижда рекордната досега сума от 2,576 млрд. лв. Той ще бъде публично представен и подложен на дискусия в Аулата на Софийския университет на 25 януари.

Обявяването на проектобюджета на СО става на фона на невъзможността Столичният общински съвет (СОС) да започне работа, тъй като никоя от групите в него не може да постигне мнозинство от 31 гласа за избор на председател на съвета. Последно беше разискван вариант с ротационен председател, подобно на парламента, но той отпадна в понеделник.

"Фокус на инвестициите в града ще бъдат строителството и ремонтите на детски градини и училища, доизграждане на основни пътни артерии и вътрешноквартални улици, озеленяване, проектиране и изграждане на многоетажни паркинги", коментира в четвъртък Терзиев.

Като други приоритети на екипа си той посочи финансирането на дейности в културата и спорта. Освен това в предложението са заделени 5,3 млн. лв. за "граждански бюджет, чиито приоритети ще определят софиянци".

Държавната субсидия за София е в общ размер от 1,1 млрд. лв. - със 137 млн. лв. повече отколкото през 2023 г.

Капиталовата програма предвижда 594,6 млн. лв. От тях 459 млн. лв. са средства на СО, като към тях се добавят финансирани от държавата 109 проекта на стойност 100 млн. лв.

За основни ремонти се предвиждат 113 млн. лв., а за изграждане на нови обекти - 442 млн. лв. За нови детски градини и училища са отделени 81,8 млн. лв.

Проектът включва увеличение на местните данъци, от които е заложен приход от 483,9 млн. лв. От неданъчни приходи СО очаква 454 млн. лв., което общо прави 937,9 млн. лв. собствени приходи.

Теч за милиони. Какво се случва с Ларгото в София
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG