Връзки за достъпност

Извънредни новини

След арести за шпионаж. Лондон се опасява от намеса на Китай във вътрешните работи


Премиерът Риши Сунак пред "Даунинг стрийт 10"
Премиерът Риши Сунак пред "Даунинг стрийт 10"

Премиерът на Великобритания Риши Сунак изрази загриженост относно възможна китайска намеса във вътрешните работи на страната му, съобщи Ройтерс.

Това стана по време на разговора на Сунак с китайския премиер Ли Цян на срещата на върха на Г-20 в Индия в неделя. Ден по-рано полицията във Великобритания съобщи за задържането на двама души по подозрения, че са шпионирали в полза на Китай. Това се е случило през март.

По данни на The Sunday Times един от арестуваните е бил специалист по парламентарни изследвания в британския парламент. Пекин отхвърли обвиненията.

Сунак каза пред медиите в неделя, че не може да даде повече информация за разследването, но че е изразил пред Ли Цян "много силните си опасения относно всякаква намеса в нашата парламентарна демокрация, което очевидно е неприемливо".

По-рано в събота лондонската полиция съобщи, че двама мъже са били задържани през март съгласно Закона за служебната тайна и са били освободени под полицейска гаранция до началото на октомври.

Консервативното правителство на Сунак се опитва да размрази отношенията с Китай, като се ангажира с Пекин по въпроси като изменението на климата. То обаче отправя и критики към Китай в някои области, като правата на човека.
Британският премиер каза още за срещата си с китайския си колега, че е повдигнал въпроси, по които двете страни имат разногласия.
"Мисля, че правилното нещо, което трябваше да направим, беше да се възползваме от възможността да се ангажираме, да изразим конкретно опасенията си", отбеляза той.

В китайското прессъобщение за срещата не се споменават обвиненията в шпионаж, но се приветства разширеното практическо сътрудничество на Великобритания с Китай. Ли Цян е цитиран да казва, че "двете страни трябва правилно да се справят с различията си".

По-рано китайското посолство в Обединеното кралство реагира на арестите, като каза, че обвиненията представляват "измислена и злонамерена клевета" и че Пекин категорично се противопоставя на тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG