Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания санкционира руснаци за принудително депортиране на деца


Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолючия, с която призна депортирането на украински деца в Русия за геноцид. Снимката е илюстративна
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолючия, с която призна депортирането на украински деца в Русия за геноцид. Снимката е илюстративна

Великобритания наложи санкции на още 14 души в рамките на санкционните си мерки срещу Русия, включително руския министър на културата Олга Любимова и министъра на образованието Сергей Кравцов, предаде Ройтерс. 11 от санкционираните са участвали в принудителното депортиране на украински деца.

Британският външен министър Джеймс Клевърли каза, че санкциите се налагат на лица, които са подкрепили упавлението на руския президент Владимир Путин, включително програмата за насилствено преместване на деца.

"В своята смразяваща програма за принудително депортиране на деца и изпълнената с омраза пропаганда, разпространявана от неговите лакеи, виждаме истинските намерения на Путин - да изтрие Украйна от картата“, каза Клевърли.

По-рано този месец Русия съобщи, че е довела около 700 000 деца от Украйна на руска територия. Според Москва програмата ѝ за извеждане на деца от Украйна на руска територия цели да защити сираците и децата, изоставени във военната зона.

Според украинските власти много деца са били незаконно депортирани, а САЩ казват, че хиляди деца са били насилствено изведени от домовете си. Украинското министерство на интеграция на окупираните територии съобщи, че над 19 400 украински деца в момента се смятат за незаконно депортирани.

Любимова е санкционирана за оказване на подкрепа на насърчаване на политики и действия, които "дестабилизират Украйна или застрашават териториалната й цялост".

През април Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие в четвъртък, с която призна депортирането на украински деца в Русия за геноцид.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG