Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски съд осъди опозиционен издател на 8 и половина години затвор, докато се бие в Украйна


Petr Verzilov
Petr Verzilov

Бившият издател на опозиционното руско интернет издание "Медиазона" член на пънк групата Pussy Riot - Пьотр Верзилов, беше осъден задочно на 8,5 години затвор по обвинение, че е разпространявал фалшиви новини за руската армия.

През октомври 2023 г. той подаде оставка от медията, след като съобщи пред видеоблогъра Юрий Дуди, че се сражава във за Въоръжените сили на Украйна във войната, която Русия започна там в края на февруари 2022 г.

Съдът в Москва призна Верзилов за виновен по дело, образувано срещу него заради четири публикации в Twitter (сега - X) и Instagram за убийствата в украинския град Буча. Според обвинението те са съдържали послание, "способно да предизвика неоправдано нарастване на социалното напрежение и да навреди на интересите на Русия".

Освен това са "създали реална заплаха за формиране на невярно мнение сред гражданите за целите и задачите на специалната военна операция".

Прокуратурата поиска за Верзилов 9 години в наказателна колония, докато защитата настоя той да бъде оправдан поради липса на престъпление. Съдът обаче отсъди почти максималното наказание, за което обвинението настоя. Освен това му беше забранено да пише в интернет за 4 години, съобщи репортер на "Медиазона" от съдебната зала.

Украинските власти, както и многобройните разследвания на журналисти, ООН и ОССЕ, стигнаха до заключението, че по време на руската окупация на Буча през февруари-март 2022 г. са били убити стотици цивилни граждани. Има документирани множество такива случаи. Москва обаче нарича случилото се в Буча "инсценировка" или твърди, че местните са били убити от украински, а не от руските военни.

Пьотр Верзилов напусна Русия през 2020 г. след поредица от обиски на него и близките му. Преди това срещу издателя беше образувано наказателно дело за това, че не е уведомил властите за второто си гражданство - канадско. През септември 2021 г. Министерството на правосъдието добави Верзилов, заедно с „Медиазона“ и главния редактор на изданието Сергей Смирнов, в регистъра на „чуждестранните агенти“.

Със своята група за протестни акции "Война", действаща предимно със средствата на уличното изкуство, Верзилов дълго време беше един от най-известните политически активисти в Русия. Pussy Riot, на която той е съосновател, също години осъждаше политиката на "Кремъл" и репресии срещу дисидентите с острия език на песните си.

Групата наскоро пусна нова антивоенна песен с видеоклип под името "Лебедово езеро" за отражението на руското нашествие върху децата. Тя е по мотиви от балета "Лебедово езеро" на Пьотър Чайковски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG