Връзки за достъпност

Извънредни новини

Имената на 501 души. Мемориал на загиналите жители беше открит в Буча


Имената на 501 цивилни, убити в града, са гравирани върху мемориална плоча.
Имената на 501 цивилни, убити в града, са гравирани върху мемориална плоча.

В украинския град Буча, Киевска област, пред входа на градския парк беше открит мемориал в памет на местните жители, загинали по време на руската окупация. Върху паметната плоча са гравирани имената на 501 души.

"Ние помним всички по име... Това не може да бъде забравено и не може да бъде простено. Затова продължаваме да напомняме на света за военния трибунал", каза Анатолий Федорук, кмет на Буча.

В началото на април миналата година, след като руската армия напусна окупирания за месец Буча и украинските войски навлязоха в града, откриха телата на стотици цивилни.

Според свидетелствата на жители на Буча руските войници са стреляли, изнасилвали и измъчвали местното население. По-късно украинските власти официално обвиниха руската страна в множество военни престъпления.

Руското министерство на отбраната отхвърли всички обвинения. В изявление на ведомството се казва, че снимките и видеозаписите от Буча са провокация и са "инсценирани от киевския режим за западните медии", а повечето от труповете са се появили, след като украинските военни са влезли в града.

Анализ на сателитни снимки опроверга съобщенията на руското ведомство. Според следователите от получените материали може да се каже, че телата на убитите са се появили по улиците на Буча в момент, когато градът е бил под пълен контрол на руски военни.

В Русия са образувани десетки наказателни и стотици административни дела срещу разпространяващите информация за случилото се в Буча. Много от подсъдимите бяха осъдени на дълги срокове затвор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG