Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вежди Рашидов напуска парламента, ГЕРБ и политиката


Вежди Рашидов
Вежди Рашидов

Вежди Рашидов подава оставка като депутат. Освен това той напуска партия ГЕРБ и политиката изобщо. Това обяви самият Рашидов в съобщение до медиите.

Бившият председател на Народното събрание подаде в понеделник оставки като председател на Комисията по култура и медии и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Това се случи, след като колегите му от партийната парламентарна група се разграничиха от негова реплика в пленарната зала, уловена от микрофоните на президиума по време на почивка.

"Има и сега закони. К‘во чешем езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че след 15 години [...] изнасилвани. Като оня американския режисьор, 'дето го направиха на маймуна", се чу да казва Рашидов към зам.-председателките на парламента Никола Минчев (ПП-ДБ) и Росица Кирова (ГЕРБ).

По това време депутатите заседаваха извънредно по приемането на поправка за Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), която предвижда мерки за защита и за хора в интимна връзка, не само за съпрузи и двойки във фактическо съжителство.

Българският фонд за жените (БФЖ) поиска във вторник оставката на Вежди Рашидов от ГЕРБ като депутат. В сряда сутринта гражданското сдружение БОЕЦ организира протест със същото искане. Оставката му беше поискана и на протеста пред Съдебната палата в София в защита на пострадалите от домашно насилие в понеделник вечерта.

Преди да се извини за думите си и да подаде оставки от комисиите в парламента и ГЕРБ, Свободна Европа разговаря с Рашидов по телефона. Вместо съжаление, тогава той изрази друга позиция - за закона срещу домашното насилие като средство за "омърсяване".

Рашидов разви познатата теза на противниците на новия закон срещу домашното насилие, че той може да се използва за съсипване на "живота на една камара хора" със сигнали. Затова по думите му "не бива да се правят общи закони, колкото да омърсим някой".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG