Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Жени, мъже, деца, кучета, животни". Какво всъщност мисли Вежди Рашидов за домашното насилие


Вежди Рашидов
Вежди Рашидов

Една нецензурна реплика коства на Вежди Рашидов ръководните му постове в парламента и ГЕРБ. Преди да се извини за нея и да подаде оставки обаче, Свободна Европа разговаря с него по телефона. Вместо съжаление, той изрази друга позиция - за закона срещу домашното насилие като средство за "омърсяване".

Минава обед, а депутатите тъкмо са прекъснали за почивка извънредното си заседание в понеделник. То е посветено на поправка в новия Закон за защита от домашно насилие (ЗЗДН). Тя предвижда хипотезата, че на такава защита имат право и хора в интимна връзка, които нямат брак и не са във фактическо съжителство с потенциалния насилник.

Темата провокира взаимни нападки в популизъм, яхване на масовите протести срещу насилието, обиди и тълкувания, че с новите текстове всъщност се правят първи стъпки към еднополовите бракове.

Никой обаче не оспорва открито от парламентарната трибуна правото на жените, които все по-често стават жертви на насилие от свои партньори, да бъдат защитени ефективно. Тогава, докато повечето депутати излизат от пленарната зала и микрофоните се предполага, че са изключени, проехтява една реплика.

"Има и сега закони. К‘во чешем езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че след 15 години [...] изнасилвани. Като оня американския режисьор, 'дето го направиха на маймуна."

Думите са на бившия председател на Народното събрание Вежди Рашидов от ГЕРБ, който така и не се изказа от трибуната по време на дебатите. Заради случайно уловената от всъщност включените микрофони реплика той беше призован от съпартийците си и други свои колеги да напусне председателския пост в парламентарната комисия по култура и медии.

В крайна сметка Рашидов се извини писмено и подаде оставки като председател на комисията и като член на ръководния орган на ГЕРБ. Остана депутат.

Час преди извинението

Преди да се случи всичко това обаче, Свободна Европа се свърза по телефона с Рашидов, за да го попита какво точно има предвид с това подмятане към зам.-председателите на парламента Никола Минчев и Росица Кирова.

Този телефонен разговор се проведе около 15:30 часа в понеделник и предшестваше с час първото огласено от ГЕРБ извинение на Рашидов, последвалото разграничаване на партията от думите му и обявените накрая негови оставки.

Пред Свободна Европа той не изрази съжаление за думите си, нито ги нарече "недопустими", както направи в последвалото си писмено извинение.

Не бива да се правят общи закони, колкото да омърсим някой...

Дори напротив - Рашидов разви познатата теза на противниците на новия закон срещу домашното насилие, че той може да се използва за съсипване на "живота на една камара хора" със сигнали. Затова по думите му "не бива да се правят общи закони, колкото да омърсим някой".

Според депутата насилието е насилие и се преследва и от досега действащото българско законодателство, независимо дали е извършено срещу "жени, мъже, деца, кучета, животни и всичко живо на тоя свят".

Депутатът изрази и притеснение, че в България може да се повтори ситуацията с известния американски актьор Кевин Спейси, който беше обвинен в няколко сексуални посегателства от свои колеги, но накрая съдът го оправда.

Какво целят промените

За приемане на промени в Закона за защита от домашното насилие настояват от години неправителствени организации, подкрепящи жени и деца, пострадали от насилие. Такива в крайна сметка бяха приети едва от това Народно събрание през миналия месец.

Според изследване на Националния статистически институт, представено в края на миналата година, 36,3% от младите жени в България на възраст между 18 и 29 години са били насилвани от свой настоящ или бивш партньор, а 12% от жените на възраст между 18 и 74 години са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си.

След случая с обезобразеното с макетен нож 18-годишно момиче в Стара Загора, разпознало като свой нападател бившия си приятел, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха предложение за поправка в новия закон.

Най-общо казано целта ѝ е да предвиди възможности за защита на жертви като това момиче, които нито са омъжени, нито живеят с обвиняемия за насилието срещу тях.

Поправката беше приета в понеделник вечерта с редакция по идея на БСП и с гласовете на част от ГЕРБ, че такава закрила се предоставя само при интимна връзка "между две физически лица, от мъжки и женски пол".

Домашно срещу "извъндомашно" насилие

Една от популярните тези на противниците на специалния закон срещу домашното насилие гласи, че насилието си е насилие във всяка негова форма и се преследва от закона, независимо къде е извършено.

Тази теза обаче не отчита особено уязвимата позиция на жертвите на домашно насилие, които много често се намират в емоционална, финансова или друга зависимост от своите насилници.

По време на обсъждането на поправката за интимната връзка в понеделник доводът, че насилието така или иначе се преследва от закона, беше споменат от трибуната. Беше споменато още, че новото законодателство може да се използва от мними жертви на насилие като отмъщение срещу техни доскорошни интимни партньори.

Подобни аргументи се чуха само от партиите, които не подкрепяха изначално идеята на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Това бяха "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". Оказа се, че в лицето на Вежди Рашидов те може би имат съмишленик, който обаче предпочита да не споделя мнението си от трибуната.

На въпрос от Свободна Европа какво точно е имал предвид с думите си, отправени към Минчев и Кирова, Рашидов отговори:

С какво е по-различно насилието, което е извъндомашно?

"Аз питах - с какво е по-различно насилието, което е извъндомашно? То е все насилие. Тъй че няма какво да ги буди. Малко се събуждат едни хора и решават, че имат спомени. Тук трябва да се реши въпросът по принцип. То и сега има закон, който явно не се прилага."

Ефектът "Кевин Спейси"

Рашидов отрече да е споменавал думата "к**ви", макар тя да се чу съвсем ясно по микрофоните на президиума в пленарната зала. Той обясни пред Свободна Европа, че "това не е казано, казано е за режисьора, който беше подложен на натиск".

Попитан дали визира актьора Кевин Спейси, оправдан наскоро от британския съд по общо девет обвинения за сексуални посегателства, Рашидов потвърди. Въпреки че обвиненията срещу Спейси бяха предявени от мъже, а не от жени, както се очаква, че би предполагала думата "к**ви", ако е използвана по адрес на евентуалните жалбоподателки.

"Става въпрос, че се събудиха много хора, които играят главни роли, нападнаха го да го съсипят и какво стана? Съсипаха кариерата на невинен човек", каза депутатът от ГЕРБ.

И след малко добави: "Сега, за да съсипем живота на една камара хора... Нали, не бива да се правят общи закони, колкото да омърсим някой, да събудим една страст. Затуй казах - след Кевин Спейси, че тук не бива да го превръщаме в същото, защото насилието срещу жени, мъже, деца, кучета, животни и всичко живо на тоя свят е все насилие. Просто трябва да се прилага законът."

Последва въпрос дали това означава, че според Рашидов досегашното законодателство изобщо не е имало нужда от промени, той допусна, че дори и да не е било достатъчно, то не е трябвало да се профилира в конкретни хипотези.

Дали ще бъде пребит един мъж, нарязан на парченца, или една жена, има ли някаква разлика?

"Дори да не е достатъчен [законът], но той не може да бъде профилиран. Насилието е само насилие. Дали ще бъде пребит един мъж, нарязан на парченца, или една жена, има ли някаква разлика?"

Рашидов все пак допусна приемането на поправката за интимната връзка след припомняне, че сред съвносителите ѝ е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му "самият живот е динамичен, той е жив живот, промени може да има".

"Голямата драма решаваме - дали ще е за жена или за мъж, или за дете. Не, бе, всеки, който извършва насилие, трябва да понесе своята отговорност. Но затова трябва да бъде приложен законът. Дори да бъде приет сега законът за жена, ако не се приложи, каква е файдата от този закон? Той и предишният го има - за насилие, но не се прилага. Това е всичко", обобщи Вежди Рашидов, който преди повече от две десетилетия беше заподозрян в побой над полицай, но прокуратурата тогава го оневини, въпреки че случката беше заснета.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG