Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Виваком" окончателно придоби "Булсатком" от Спас Русев


Бизнесменът Спас Русев
Бизнесменът Спас Русев

Сделката за придобиването на телевизионния разпространител „Булсатком“ на Спас Русев от страна на телекома „Виваком“ е окончателно завършена. Това стана ясно от съобщение на United Group - компанията собственик на "Виваком".

Новината идва, след като преди дни Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), която отдавна е с изтекъл мандат, обяви, че е разрешила придобиването. Това се случи на фона на дебат за дейността на антимонополния орган и опасения, че сделката за „Булсатком“ ще даде голямо пазарно предимство на "Виваком". Заради сделката съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков призова за бърза смяна на състава на КЗК.

„Щастливи сме от финализирането на придобиването на Булсатком. Тази стъпка ще ни позволи да стимулираме по-нататъшния растеж на този важен пазар и ще позволи ускоряване на иновациите в региона“, каза изпълнителната директорка на United Group Виткория Боклаг.

„Булсатком“ е един от най-големите телевизионни разпространители в страната. Дружеството беше придобито от Спас Русев през 2022 г. Няколко месеца по-късно стана ясно, че сделката е била финансирана с кредит в размер на 127 млн. евро, който той е взел от „Виваком“ на United Group.

През 2020 г. пък United Group купи „Виваком“ от Спас Русев. „Виваком“ е търговското название на БТК, която беше част от активите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

По-късно United Group придоби още и „Нова броудкастинг груп“ и вестник "Телеграф", свързван в миналото със санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания депутат от ДПС Делян Пеевски.

Сделката между Русев и „Виваком“ за „Булсатком“ беше разрешена от КЗК въпреки възраженията от страна другите два телекома – A1 и Йетел. Двете компании определиха сделката като "недопустимо арогантна и в разрез с правилата за лоялна конкуренция“ и негодуваха, че по този начин според тях „Виваком“ ще получи контрол над 60% от националния пазар за разпространение на телевизия.

Според регулатора КЗК обаче със сделката за „Булсатком“ „Виваком“ ще получи „само“ 40% от пазара.

За проблеми в решенията на КЗК или заради липса на такива се говори от десетилетие. Подобни случаи са забраната за придобиването на Нова броудкастинг груп от страна на Петр Келнер и последвалото разрешение за същата сделка, но в полза на Кирил и Георги Домусчиеви.

Подобни бяха и случаите със спряната сделка за придобиването на ЧЕЗ от „Инерком“ на Гинка Върбакова, поглъщането на лидера на пазара в строителството „Водстрой 98“, свързван с Делян Пеевски, от третата най-голяма компания на същия пазар – „Хидрострой“ на Велико Желев, сагата с придобиването на оръжейния завод „Дунарит“ от ЕМКО на Емилиян Гебрев и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG