Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВКС допусна жалба срещу отказ за юридическа промяна на пола


Човек държи знамето на трансджендър общността. Снимката е илюстративна
Човек държи знамето на трансджендър общността. Снимката е илюстративна

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е допуснал за разглеждане жалба срещу отказ на две инстанции за смяна на пола и имената на транссексуален в документите за самоличност, съобщи правният сайт lex.bg в петък.

Това се случи въпреки тълкувателното решение на ВКС от края на февруари, според което транссексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си, тъй като той е "детерминиран по рождение".

Жалбата може да бъде отхвърлена. Допускането ѝ до разглеждане обаче е пробив, след като след приемането на тълкувателното решение по-рано през годината състави на ВКС не допуснаха до разглеждане делата на за смяна на пола, които са били отказани на първа инстанция.

Жалбата е по същото дело, което доведе до постановяването на тълкувателното решение, и е допусната от върховните съдии Мария Иванова (председател на състава), Даниела Стоянова и Любка Андонова.

Тълкувателното решение от февруари предизвика граждански протест. Преди това юридическата смяна на пола беше възможна, като съдиите се позоваваха на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), на съдебната практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), както и на Закона за българските документи за самоличност.

Решението на ВКС дойде, след като през 2021 г. Конституционният съд (КС) извърши задължително тълкуване на понятието „пол“, с което на практика прие, че то следва да се разбира само в биологичния му смисъл, а не и в смисъла на социална роля.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG