Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Битка до последните минути". Владимир Зографски, който спечели веригата Гран при на ски скокове


Владимир Зографски
Владимир Зографски

Българският състезател на ски скокове Владимир Зографски постигна историческа победа за България в дисциплината. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

В събота Владимир Зографски стана първият българският състезател по ски скокове, спечелил Лятната верига Гран при в дисциплината.

Това стана, след като в последния кръг на голямата шанца в Австрия той завърши на 11-о място с 257.0 точки.

Така общият му резултат от деветте старта на Лятната верига стана 604 точки, което е с 22 точки повече от втория в класирането Грегор Дешванден. По-рано в други стартове Зографски записа също три победи и три втори места.

"Какви бурни три седмици и каква битка до последните минути на състезанието от Гран При в Клингентал. Сега лятото официално приключи", написа Зографски в Инстаграм.

"Имаше страхотни моменти и добро съперничество", добавя той. "Благодаря на всички фенове на ски скока за подкрепата и вярата".

Спортистът е роден в Самоков през 1993 г. Баща му Емил е бивш състезател и треньор по ски скокове, участвал два пъти на Олимпийски игри.

Владимир Зографски е бил шести на Световната купа във Финландия през 2018 г., както и 14-и на Зимните олимпийски игри в Пьончанг същата година.

През 2011 г. Зографски е избран за най-добър млад спортист на България.

XS
SM
MD
LG