Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И жените могат". Кристин Харила, която изкачи 14-те най-високи върха само за 92 дни


Норвежката алпинистка Кристин Харила, докато напуска летището след пристигането си в Катманду, Непал, 4 май 2023 г.
Норвежката алпинистка Кристин Харила, докато напуска летището след пристигането си в Катманду, Непал, 4 май 2023 г.

На планетата има 14 върха, които са високи над 8000 метра и само един човек, който е изкачил всички тях за рекордните 92 дни. Тя е Кристин Харила и с постиженията си бори стереотипите за жените в алпинизма.

В началото ѝ е трудно да си намери спонсори, които да подкрепят мечтите ѝ в алпинизма. Това не ѝ пречи. Продава апартамента си, за да намери парите. Историята не говори за жените алпинистки, казва тя. Днес обаче целият свят говори за нея.

В четвъртък Кристин Харила и нейният водач Тенджен (Лама) Шерпа изкачиха връх К2 в Пакистан. За тях това е 14-ият и последен връх над 8000 метра за три месеца. С това те поставиха рекорд за най-бързо изкачване на всички осемхилядници на планетата.

"Те станаха най-бързите, изкачили всички 14 върха", казва представител на компанията организатор пред Ройтерс, цитирайки информация от базовия лагер.

Предишният рекорд се държеше от непалеца Нирмал Пурджа. През 2019 г. той изкачи всички осемхилядници за шест месеца и една седмица. Рекордът на Харила и Тенджен обаче тепърва предстои да бъде потвърден от Книгата на рекордите на Гинес.

Кристин Харила е родом от Вадсьо, Норвегия. Това е един от равните региони на страната, но това не ѝ пречи да открие пътя към планините. Първо започва да се занимава със зимни спортове и ски бягане. От 13 до 23-годшина възраст дори се състезава на национално ниво.

След това обаче решава да остави спорта настрана и да се концентрира изцяло върху кариерата си.

"Работих толкова много... твърде много", казва тя пред сайта Explorersweb. "Бях изпълнителен директор на важна норвежка компания и спрях да тренирам почти изцяло".

През 2015 г. изкачва първия си значим връх - Килиманджаро, най-високият в Африка. Само 4 години по-късно решава да напусне мениджърската си позиция, да се върне към ски бягането и да се отдаде на новата си страст - алпинизма.

Открива Хималаите през 2019 г., като изкачва два трекинг върха - Лобуче Изток и Пута Хиунчули.

"Реших, че искам да се съсредоточа върху планините и да направя нещо голямо", казва тя.

Харила изкачва първия си осемхилядник едва през 2021 г. Тогава тя се присъединява към екипа на Madison Mountaineering за върховете Еверест и Лхотце. Още при този първи опит тя осъзнава, че може би това ще бъде повече от хоби.

Случайно тя поставя първия си рекорд за бързина в планинското катерене – става първата жена, която покорява и двата върха за 12 часа. По-късно тя чупи собствения си рекорд.

"В Лагер 2 хората празнуваха изкачването на върха, но аз не можех да не се чувствам тъжна, защото всичко беше приключило. Затова започнах да мисля за нови проекти. Нещо по-голямо от Седемте върха (най-високите върхове на седемте континента)", казва тя.

След това постижение тя се връща в Норвегия и трябва да прекара 10 дни в изолация. Това, за което си мисли през цялото време, са осемхилядниците, които може да изкачи.

"Мислех си: Аз съм на 35 години и наистина искам да ги изкача всичките. Ако искам да го направя, трябва да го направя бързо. Това бяха част от мислите ми. Другата бяха: Ако искам да променя този спорт, най-добрият начин да го направя е да покажа, че жените са също толкова способни, колкото и мъжете във високите планини", казва Харила пред Ню Йорк Таймс в началото на 2023 г.

Тогава в полезрението ѝ попадат 14-те върха над 8000 метра. Още в началото Харила забелязва, че в индустрията не може да се говори за равенство между половете.

"Историята говори почти само за мъже, които изкачват планини... Спомням си за една марка, с която разговарях и която пускаше нова колекция от супер готини, авангардни, високопланински дрехи, а те бяха само в мъжки размери", казва тя.

Посланието за нея е, че момичетата могат да се занимават с туризъм, но не и с високопланинско катерене и тя се заема да разруши тази стигма.

За да финансира експедицията си, която според нея струва около 500 000 долара, Харила прекарва месеци в търсене на спонсори. Времето я притиска и когато идва време да тръгне от Норвегия, тя продава апартамента си, за да получи парите.

Едва когато пристига в Непал и се подготвя за изкачването на връх Анапурна, си осигурява основен спонсор - компанията за часовници Bremont. Първият ѝ опит за изкачване на 14-те осемхилядници е неуспешен. Тя успява да покори само 12 върха и решава да прекрати експедицията си, след като липса на разрешение за влизане в Тибет обърква плановете ѝ.

Това обаче не я отказва. Харила прави втори опит и тогава започва от там, където е спряла - Тибет. На 26 април изкачва връх Шишапангма (8027 м).

До края на май вече е изкачила 6 върха - Чо Ойю (8188 м), Макалу I (8485 м), Кангчендзьонга (8586 м), Еверест (8848 м), Лхотце (8516 м) и Дхаулагири I (8167 м).

Юни започва с Анапурна I (8091 м) и продължава с Манаслу (8163 м) и Нанга Парбат (8125 м). Юли изкачва и последните върхове – Гашербрум II (8034 м), Гашербрум I (8080 м), Броуд Пик (8051 м) и завършва с К2 (8611 м) на 27 юли 2023 г.

С това поставя рекорд за най-бързо изкачване на 14-те върха. Нещо, което преди години изглежда невъзможно. Само 53-ма алпинисти са изкачили всички тези върхове, a само четиримa от тях са жени. На повечето това отнема години.

"В крайна сметка не ме интересува толкова много подобряването на рекорда, интересува ме да вдъхновявам младите жени. Не става въпрос за това да направим невъзможното възможно, а да докажем, че и жените могат да го направят. Че те могат да го направят дори по-добре", казва Харила през март 2022 г., още преди да покаже на света на какво е способна.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG