Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще им покажа, че съм добра". Маркета Вондрушова, която изненада света с победата си на Уимбълдън


Тенисистката Маркета Вондрушова след победата на Уимбълдън
Тенисистката Маркета Вондрушова след победата на Уимбълдън

Спортната ѝ кариера преминава през върхове и спадове. А победата ѝ на Уимбълдън е голямата изненада за всички. Дори и за нея. Тя е Маркета Вондрушова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Една година. Толкова време ѝ е нужно да премине от операция на китката до победа при жените на Уимбълдън. Така тя изненада себе си, семейството и приятелите си, като и света на тениса.

В събота чешката тенисистка Маркета Вондрушова победи с 6:4, 6:4 фаворитката до този момент Онс Джабер. Преди състезанието Вондрушова заемаше 42-ро място в класациите при жените. Това я прави втората най-ниско класирана тенисистка, достигнала до финала на шампионата, от въвеждането на класацията. Първата е Серина Уилямс.

Маркета Вондрушова е родена в малкото градче Соколов в Западна Чехия през 1999 г. Като много други известни спортисти тя също израства в семейство, където спортът вече е на почит – майка ѝ е бивша волейболистка, а вторият ѝ баща – треньор по хокей.

Тя обаче си избира различна насока. На 4-годишна възраст за първи път стъпва на тенис корта. Преди окончателно да се спре на него, тя опитва и леката атлетика, и футбола.

През 2017 г. Вондрушова печели първата си титла. Това се случва на турнира WTA 250 в Биел, Швейцария, където тя побеждава естонката Анет Контавейт. До този момент Вондрушова заема 233-ро място в ранглистата на WTA (Женската тенис асоциация) и победата ѝ е изненада за всички.

Две години по-късно тенисистката стига до финала на Откритото първенство на Франция, но губи. Оттогава тя изпитва трудности в турнирите от Големия шлем. Веднага след първенството се налага да бъде оперирана китката на лявата ѝ ръка. Това е и ръката, с която играе. Тогава тя не е сигурна дали някога ще се възстанови.

През 2021 г. обаче Вондрушова печели сребърна олимпийска титла в Токио.

"Мисля, че знаете, че без провал няма успех, така че се налага да преминеш през няколко трудни мача. Дори и да загубиш, ако продължиш да вярваш в себе си, това е наградата", казва тя през 2021 г., цитирана от The Sun.

Миналата година тя претърпява и втора операция на китката на лявата си ръка. Тогава присъства на Уимбълдън, но само като "туристка", за да подкрепя най-добрата си приятелка.

"Разгледахме някои забележителности и пазарувахме, беше просто една нормална ваканция, но никога не бих си и помислила за този момент", казва тя, цитирана от Guardian.

Година преди победата на Уимбълдън Вондрушова губи спонсора си за облекло. Дотогава тя работи с Nike, които обаче решават да не подновят договора си с нея.

"Беше малко тъжно, когато приключи, но си помислих: "Ще се опитаме да намерим нещо друго, просто ще им покажа, че съм добра. Ще играя добре и ще видим какво ще стане. Но също така чувствам, че може би това е нещото, което ме е довело до тук", казва тя.

Само две седмици преди началото на Уимбълдън Вондрушова стига до финала на двойки в Берлин, но губи - седмото ѝ поредно поражение на финал на ниво WTA на сингъл и на двойки.

"Майка ми беше там и гледаше. Тя беше толкова разстроена. Каза ми: "Не искам винаги да си втора", споделя тя, цитирана от Guardian.

Когато отива към Великобритания, за да участва в Уимбълдън, надеждите ѝ не са големи. Вондрушова не е сигурна нито дали може да играе на нивото си от преди операцията, нито как ще се справи на трева.

"Когато дойдохме, просто си казах: "Опитай се да спечелиш няколко мача", каза Вондрушова.

Въпреки това тя достига полуфиналите, където побеждава украинската тенисистка Елина Свитолина само за един час и 15 минути.

"Ако беше твърда настилка, може би щях да кажа, да, възможно е. Но на трева това ми се струваше непостижимо", казва Вондрушова пред репортери, попитана дали подобно представяне на турнир от Големия шлем е изглеждало възможно преди година.

След полуфинала първата ѝ задача е да намери гледач за котката си, за да може мъжът ѝ, който я гледа от вкъщи, да може да присъства. Той пристига в Лондон в петък заедно със сестрата на Вондрушова.

"Когато дойдох в ложата, той се разплака", казва тя и споделя, че това е първият път, в който вижда мъжът си разплакан от 8 години.

На финала Вондрушова се изправя срещу Онс Жабьор, която преди мача е втора в ранглистата. Тя печели с 6:4, 6:4.

"Това е толкова безумно изживяване. Все още не мога да повярвам", казва тя след финала. След победата си Вондрушова се изкачи до 10-та позиция в ранглистата на WTA.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG