Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вие луди ли сте?" Как водещ германски журналист се оказа финансиран от олигарх на Путин


Германският журналист Хуберт Зайпел показва на президента на Русия Владимир Путин книгата си за негo, Москва, юни 2016 г.
Германският журналист Хуберт Зайпел показва на президента на Русия Владимир Путин книгата си за негo, Москва, юни 2016 г.

Той е високо награждаван журналист, но нови разкрития показаха, че е получавал стотици хиляди евро от Русия за работата си. Това е не просто история за дълго градено реноме, което става на пух и прах само за ден. Това е история за това как Кремъл си купува положително медийно отразяване на Запад.

Годината е 2016, мястото е Москва. Уважаван германски журналист подарява на президента на Русия Владимир Путин своята книга, посветена на него.

Путин я приема с усмивка, но добавя, че никога не е чел книги за себе си.

"Знам всичко за мен", казва шеговито Путин.

По-късно обяснява, че е предупредил германския журналист, че ще бъде посрещнат с критики у дома, ако е написал книгата "обективно".

"Ако я е написал така, както са поискали [в Германия], тогава всичко ще бъде наред", казва руският президент.

Въпросната книга "Путин. Логика на властта", както гласи заглавието ѝ на руски, се превръща в бестселър и затвърждава името на автора ѝ Хуберт Зайпел като водещ германски експерт по темата Русия.

Седем години по-късно обаче кратката размяна на реплики между Путин и журналиста изглежда по съвсем нов начин. Международно разследване показа, че Хуберт Зайпел е получил стотици хиляди евро от офшорки, свързани с руски олигарх, близък до Путин. Парите са му били платени, за да финансира с тях работата по книгите си за Русия.

Случаят не би попаднал в общественото внимание, ако не ставаше въпрос за автор, награждаван няколко пъти с някои от най-високите журналистически отличия в Германия. Освен това той е работил за една от най-големите обществени медии в страната - АРД.

"Зайпел е първият реномиран западен журналист, за коготo става ясно, че е бил финансиран от близкия кръг на Путин", написа германското издание Шпигел и постави директно най-важния въпрос: в случая не става ли дума за "подкупи в замяна на позитивно отразяване на Русия"?

Путин - "чаровен, когато иска"

Хуберт Зайпел е автор на десетки материали за Русия и Путин, като може би най-значимият му документален филм излиза през 2012 г. Той е озаглавен "Аз, Путин - портрет" и е продукция, която Зайпел прави именно за държавната АРД.

Хуберт Зайпел
Хуберт Зайпел

За изготвянето ѝ той получава рядък достъп до руския президент, който малко журналисти, особено не от западни медии, са получавали. Зайпел придружава Путин в продължение на месеци, включително и през свободното му време.

"Той е чаровен, когато иска", казва по-късно Зайбел в едно свое интервю.

"Като човек първоначално не ми беше несимпатичен", казва още той.

През 2015 и 2021 г. журналистът публикува и две книги за Русия и Путин, а с времето си спечелва името на един от най-големите познавачи на руския политически живот в Германия.

Не липсват обаче и критики, че в някои свои изказвания или интервюта повтаря тезите на Кремъл. По това време Москва вече е извършила незаконното си анексиране на украинския полуостров Крим, а западните страни са започнали да налагат санкции върху Русия.

Заради някои от позициите си по тези теми през годините Зайпел е обвиняван, че е "путинист", "агент на КГБ", но той отговаря с насмешка на такива упреци.

През 2021 г. в интервю по радио SWR1 получава и съвсем директен въпрос - получавал ли е хонорари от Русия за работата си.

"Вие луди ли сте?", отговаря тогава видимо изнервеният Зайпел.

"Не", добавя той, след като другият журналист иска от него ясен отговор.

Две години по-късно се оказва, че това е било лъжа.

Какви са разкритията

Във вторник международно разследване, в което участват и журналисти на германските ZDF и Шпигел, разкри, че Зайпел е получил стотици хиляди евро от офшорни фирми от кръга, близък до Владимир Путин.

Само от един от документите става ясно, че през 2018 г. журналистът е получил хонорар от 600 000 евро, като следите водят към руският милиардер Алексей Мордашов. Той е олигарх, санкциониран от Европейския съюз през 2022 г. заради близостта си с руския президент.

Алексей Мордашов
Алексей Мордашов

От разкритията на разследващите журналисти обаче се вижда, че Зайпел е сключил "акт за спонсорство" за високия хонорар с компания, която е част от фирмените мрежи на Мордашов.

"Авторът пише книга за политическата среда в Руската федерация, която ще бъде публикувана през 2019 г.", пише в споразумението.

"Спонсорът би искал да съдейства за развитието на проекта и да го направи достъпен за по-широка аудитория чрез подкрепата на автора", се казва още в документа. Освен това, Зайпел получава пълна "логистична и организационна подкрепа" по време на своите изследвания в Русия.

Шпигел и ZDF обаче отбелязват, че ръкописна бележка към договора предполага, че подобно споразумение за финансиране и на биографията на Путин е съществувало още през 2013 г.

Какви са реакциите

Пред Шпигел Хуберт Зайпел призна, че е получавал "подкрепа" от въпросните фирми, но отрече да е оказвано влияние и върху съдържанието на книгите му.

Както медиите, в които е работил по това време, така и издателите на книгите му обаче казаха, че ще проведат свои разследвания, за да установят фактите.

"Има подозрение, че ние, а следователно и нашата публика, сме умишлено измамени. Сега разследваме това и разглеждаме правни стъпки", каза директорът на медията NDR Йоахим Кнут.

"Ще прегледаме обстойно процесите около възлагането и внедряването на филмите, които Хуберт Зайпел направи за NDR", каза още Кнут.

Издателството Hoffmann иnd Campe, което публикува двете му книги за Русия и Путин, съобщи в сряда, че освен че провежда разследване, спира да продава и самите книгите. Оттам също казаха, че не са знаели за "договора за спонсорство" на Зайпел с руски фирми.

"Във впечатляващата близост, която Путин години наред [му] е позволявал, всъщност е имало калкулирана сметка. Руският войнолюбец си е закупил говорител в Германия, когото е използвал когато и както му е било нужно", гласи обобщението по случая на Шпигел.

Форум

XS
SM
MD
LG