Връзки за достъпност

Извънредни новини

Азербайджан започна военни учения с Турция близо до Армения


Снимка от съвместните обучения между Азербайджан и Турция на 23 октомври 2023 г.
Снимка от съвместните обучения между Азербайджан и Турция на 23 октомври 2023 г.

Азербайджан започна съвместни военни учения с Турция близо до границата с Армения в понеделник, съобщи азербайджанската служба на Радио Свободна Европа. В същото време външните министри от трите страни се срещат с иранските си и руски колеги в Техеран, за да обсъждат редица въпроси, включително и региона на Нагорни Карабах.

Това се случва, след като през септември Азербайджан проведе кратка военна офанзива в населения предимно с етнически арменци Нагорни Карабах. Тя завърши с капитулация на арменските сепаратисти в региона и изселването на около 100 000 от неговите 120 000 жители.

Сега министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че до 3000 военни участват в съвместните му учения с Турция.

Те се провеждат в момент, в който Иран е домакин на среща на външните министри на страните от така наречения формат 3+3. Той съществува от 2021 г. и включва Турция, Русия, Иран, Азербайджан, Армения и Грузия. Грузия обаче отказа да присъства на срещата в понеделник, като каза, че предпочита трите кавказки държави да се срещнат без участието на Анкара, Москва и Техеран.

Това е първата среща, откакто Азербайджан организира своята офанзива през септември.

Иранската информационна агенция ИРНА цитира външното министерство на Иран, че страните искат да говорят по регионални въпроси „без намесата на нерегионални и западни държави“. Това изявление идва на фона на опитите на САЩ и Европейския съюз да посредничат за мирно споразумение между Армения и Азербайджан.

"Нямам нищо". Масовото изселване на етнически арменци от Нагорни Карабах
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Азербайджан и Армения са водили две войни през последните три десетилетия и досега не са успявали да постигнат мирно споразумение.

Русия смята себе си за гарант за сигурността между Баку и Ереван и разполагала с мироопазващи сили в района на Нагорни Карабах. Войната ѝ в Украйна обаче накара някои анализатори да твърдят, че влиянието на Москва в района е отслабнало.

Турция има тесни езикови и културни връзки с Азербайджан и предлага на Баку военна и политическа подкрепа по време на продължаващия три десетилетия конфликт с Армения, с която Анкара няма официални дипломатически отношения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG