Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС започна проверка срещу магистрати заради разпространените разговори на Радев


Президентът Румен Радев и бившият главен прокурор Иван Гешев
Президентът Румен Радев и бившият главен прокурор Иван Гешев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започва дисциплинарни производства срещу двама магистрати заради случая с разпространените записи с разговор между президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков от 2020 г., съобщи БТА.

През януари 2020 г. за пръв път в историята на България прокуратурата разпространи запис от телефонен разговор, в който се смята, че участва действащ президент. Общо бяха публикувани два записа, в които участва генерал Стойков с предполагаеми негови подчинени, както и разговорът с Радев. В тях се коментираше проверка на КПКОНПИ за конфликт на интереси при назначаването на настоящата съпруга на държавния глава Десислава за пиар на ВВС през 2014 г.

Според прокуратурата в записите от СРС-та имаше данни, че Радев е укрил документи от проверяващите, които през миналото лято излязоха със заключение, че в случая няма конфликт на интереси.

Ден по-рано тогавашният главен прокурор Иван Гешев поиска поиска Конституционният съд да разтълкува имунитета на държавния глава. Няколко месеца по-късно съдът реши, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани, докато са на постовете си.

Дисциплинарните производства, които Прокурорската колегия започва, са срещу срещу полк. Антон Михов Радойнов - прокурор във Военно-окръжна прокуратура в София, и срещу полк. Добрин Маринов - военен следовател във Военно-следствен участък - Велико Търново.

Това решение идва, след като месец по-рано колегията отказа да образува дисциплинарна проверка по случая заради „допуснати нарушения в предложението“.

Разпространеният от прокуратурата запис беше използван през 2021 г. един от случаите, които тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков описа в доклад, според който Гешев е извършил нарушения на закона и накърнил престижа на съдебната власт. Това стана повод за искането за отстраняването му от страна на тогавашния правосъден министър Янаки Стоилков, за което обаче ВСС отказа да се произнесе по същество.

В крайна сметка Специализираната прокуратура отказа да разследва Гешев по сигнала на Рашков.

В крайна сметка през юни 2023 г. Гешев беше отстранен от поста си от ВСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG