Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партията на Вучич печели Белград и още градове в частичните местни избори в Сърбия


Президентът на Сърбия Александър Вучич и членове на Сръбската прогресивна партия по време на пресконференция след местния вот на 2 юни.
Президентът на Сърбия Александър Вучич и членове на Сръбската прогресивна партия по време на пресконференция след местния вот на 2 юни.

Управляващата Сръбската прогресивна партия (СНС) е големият победител от изборите за градски съвет в столицата Белград, както и в почти всички градове по време на частичните местни избори в страната, съобщи Ройтерс.

Вотът в Белград се провежда за втори път след декември 2023 г. Той беше повторен заради многохилядни протести от страна на граждани и опозиция, които поискаха анулиране на изборите заради масови нарушения и изборни измами, част от които бяха потвърдени от международните наблюдатели. Тогава управляващите отрекоха обвиненията.

Според данни на местната агенция ЦеСид, на изборите в Белград в неделя СНС получава 52,9 % от гласовете. На второ място остават със 17,2 % е е гражданската екологична листа „Доктор Саво Манойлович – Аз съм Белград – Крени-промени“, “, а на трето място са няколко партии от опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието", обединени под името „Избираме Белград“. На вота обаче не участва Партията на свободата и справедливостта на Драган Джилас.

„Това е невероятна победа“, каза в неделя вечер Вучич. Той добави, че СНС ще получи мнозинство в местния парламент на столицата Белград.

Лидерът на втората политическа сила Саво Манойлович каза, че неговата коалиция няма да признае изборните резултати.

Международни наблюдатели отново съобщиха за нарушения по време на изборния ден на 2 юни. От опозицията обвиниха, че от СНС са се опитвали да повлияят както на изборите в Белград, така и на тези в Нови Сад.

Ройтерс съобщава за сблъсъци между привърженици на управляващите и на опозицията в Белград и Нови Сад, както и нападения срещу служители на реда. От полицията казаха, че не се е стигнало до сериозни инциденти.

Вучич и СНС доминират сръбската политика от повече от десетилетие. Те често са обвинявани в потъпкване на гражданските права, свободата на медиите и корупцията. През годините на управление на СНС Сърбия затвърди връзките си с Русия и Китай, а Вучич се превърна в един от лидерите в Европа, които са най-близо до Владимир Путин и Си Дзинпин.

Масова стрелба през май 2023 г., в която загинаха ученици, предизвика вълна на многохилядни протести и формирането на опозиционната „Сърбия срещу насилието“, която се обявява за промяна в страната и иска европейско бъдеще за Белград.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG