Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моята мечта." Йоанна Данева, която се дипломира за военен пилот първа във випуска си


Лейтенант инженер Йоанна Данева
Лейтенант инженер Йоанна Данева

Преди дни се дипломира 72-рият випуск на Висшето военновъздушно училище. За пръв път в най-новата му история първенец на випуска е жена. Казва се Йоанна Данева и е човек на деня на Свободна Европа.

От дете тя има голям интерес към летенето. Решението да учи за военен пилот обаче взима по-късно, след като вече е завършила друго. Сега Йоанна Данева не просто изпълни целта си да се дипломира като военен пилот, но и стана първата жена първенец на випуска в най-новата история на Висшето военновъздушно училище.

“Усилията бяха големи, но си заслужава. Това беше моята мечта - да се реализирам като пилот”, каза тя след завършването си. Това се случи в петък, когато се дипломира 72-рият випуск на Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия.

“Очаквам да се отварят нови простори пред мен и предизвикателствата да не спират”, каза още лейтенант инженер Йоанна Данева.

Тя не е първата жена военен пилот в България. В училището в Долна Митрополия през последната учебна година 8 жени са се обучавали за военни пилоти и 25 - за авиационни инженери и други специалности.

Йоанна Данева обаче е единствената жена в своя випуск. Освен това има разлика във възрастта с другите курсисти, защото преди това е завършила друго образование.

“С моите колеги имаме пет години разлика и групата ми се състои само от момчета, но аз не смятам, че това е водещо. Аз съм отдадена и амбицирана и не смятам, че това ще ми попречи да се развия”, казва тя в интервю пред БНР през 2020 г.

Йоанна Данева отбелязва, че жените военни пилоти не са много. Наблюденията ѝ са, че хората възприемат тази професия като “мъжка” и се изненадват, когато разберат какво работи. Тя обаче смята, че това трябва да се промени и жените и мъжете да имат равни възможности.

“То е по-скоро не до пол, а до представяне. Ако нещо ти се отдава и го умееш и го правиш с желание, то си проличава и дава своя резултат”, казва още тя.

Мечтата на Йоанна Данева е да бъде пилот на изтребител, казва самата тя пред БНР през 2020 г. Тогава се вижда като бъдещ пилот на самолет F-16. България поръча осем такива изтребителя и предстои да купи още толкова, а български пилоти вече се обучават в САЩ.

За да достигне до успехите си обаче лейтенант инженер Данева е положила много усилия. Тя казва, че се изискват много сериозна подготовка, знания и умения.

“От практикуването на тази професия зависи твоят живот”, казва тя.

Йоанна Данева е от София. Преди да се дипломира като летец-пилот, е завършила бакалавърска степен по Икономика на отбраната и сигурността в Университета за национално и световно стопанство и магистратура по Национална сигурност и отбрана във Военната академия “Г. С. Раковски”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG