Връзки за достъпност

Извънредни новини

Седем украински цивилни, от които едно бебе на 23 дни, са убити при руски обстрел


Украински войници обстрелват с миномет руски позиции на фронтовата линия край Бахмут, Донецка област, Украйна, събота, 12 август 2023 г.
Украински войници обстрелват с миномет руски позиции на фронтовата линия край Бахмут, Донецка област, Украйна, събота, 12 август 2023 г.

Седем цивилни, сред които и бебе на 23 дни и 12-годишно момче, са загинали в Херсонска област по време на обстрел, съобщиха украинските власти в неделя.

Новината идва, след като в събота Киев съобщи, че постига частичен напредък на юг.

При обстрела са повредени жилищни сгради в няколко населени места, пише военната администрация на Херсонска област в публикация в Телеграм. Други шестима души са били ранени при инцидентите.

Съобщава се и за обстрел на цивилни райони около град Никопол, в южната част на Запорожка област. Според местните власти не се съобщава за жертви, след като "почти дузина снаряди" са поразили Никопол и град Червеногривск.

В ежедневния си брифинг в неделя украинският Генерален щаб съобщи за 39 сблъсъка през предходните 24 часа, като боевете са се водили в източната част на Харковска област, западната част на Донецка област и в района на Роботин в Запорожка област.

Вадим Рогов, окупационен служител, назначен от Русия в окупираната част на Запорожка област, каза, че украинските сили са пробили руските линии и са се "закрепили" в селището Урожайне в югозападната част на Донецка област. Рогов добави, че украинските сили се опитват да установят контрол над близкия град Старомливка.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за "осуетяване" на украинските усилия за "извършване на терористични атаки срещу обекти в Русия". Според министерството два украински дрона са били свалени над Белгородска област, а трети - в Курска област. Не се съобщава за жертви или щети. Радио Свободна Европа (RFE/RL) не е в състояние да провери независимо съобщенията за бойни действия от районите на тежки сражения.

В свое съобщение Туитър, преименуван на Х, в неделя британското министерство на отбраната съобщи, че руската наемническа група "Вагнер" "вероятно върви към съкращаване на числеността си... в момент на финансов натиск".

Министерството добави, че вероятно Кремъл до голяма степен е спрял финансирането на прочутата група след опита за въоръжен бунт през юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG