Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Проучваме обстоятелствата". Израел обяви четирима заложници, държани от Хамас, за мъртви


Плакат с хора, които са отвлечени по време на атаката на Хамас от 7 октомври.
Плакат с хора, които са отвлечени по време на атаката на Хамас от 7 октомври.

Четирима заложници, държани от Хамас, са починали в плен, а телата им се държат от палестинската групировка. Това съобщи Израел във вторник, цитиран от Ройтерс.

Хамас е обявена за терористична групировка от Европейския съюз и САЩ.

Новината идва на фона на продължаващата война в Ивицата Газа. Тя започна на 7 октомври, след като Хамас нападна Израел, уби 1200 души и взе 251 заложници. Властите в Газа, контролирани от Хамас, съобщават, че досега войната е довела до смъртта на най-малко 36 хиляди палестинци, като в тях се включват както цивилни граждани, така и членове на групировката.

В съобщението на Израел пише че четиримата заложници са били убити едновременно по време на израелска операция в Хан Юнис в южната част на Газа.

Починалите са Надав Попълуел, на 51 г., Хаим Пери, на 79 г., Йорам Мецгер, на 80 г. и Амирам Купър, на 85 г.

Говорителят на израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) контраадмирал Даниел Хагари съобщи, че се е стигнало до този извод на база на събраните през последните седмици разузнавателни данни.

"Проучваме обстоятелствата, довели до смъртта им и проверяваме всички възможности. Скоро ще представим резултатите, първо на семействата им, а след това и на обществеността", каза Хагари.

През май месец Хамас съобщи, че Надав Попълуел, който е с британско и израелско гражданство, е загинал при израелски удар през април.

И четиримата заложници бяха отвлечени от кибуци в близост до Ивицата Газа на 7 октомври.

По време на атаката Пери е бил в дома си в кибуц Нир Оз. Опитал се е да отблъсне нападателите, докато е криел съпругата си, каза по-късно синът му пред Ройтерс. В крайна сметка той се е предал, за да oпази съпругата си.

Купър и Мецгер са заловени заедно със съпругите си също в кибуц Нир Оз. Двете съпруги са върнати в Израел по време на краткото примирие през ноември.

Според група за подкрепа на заложници Попълуел е бил заловен заедно с майка си от дома ѝ в кибуц Нирим. Брат му е убит по време на нападението. Майка му е освободена по време на ноемврийското примирие.

Хамас освободи 105 цивилни по време на едноседмично примирие през ноември. Около 120 заложници остават в неизвестност. Според израелските власти повечето от тях са мъртви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG