Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Жизненоважна роля". Украйна поздрави България за възобновяването на вноса на зърно


(Отляво надясно) Президентът на Румъния Клаус Йоханис, външният министър на България Мария Габриел, председателката на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Украйна Володимир Зеленски
(Отляво надясно) Президентът на Румъния Клаус Йоханис, външният министър на България Мария Габриел, председателката на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Украйна Володимир Зеленски

Украйна и Европейската комисия (ЕК) оценяват решението на България да отмени забраната за внос на украинско зърно. Това каза вицепремиерът на България Мария Габриел след среща в рамките на Общото събрание на ООН.

На нея присъстваха президентът на Румъния Клаус Йоханис, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Точно в момент на трудност, когато изразяваш солидарност, когато имаш силата да вземеш такива решения, това се оценява", каза Габриел.

В началото на годината опасения от земеделските производители в пет европейски страни доведе до забрана за внос на украинско зърно в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Забраната изтече на 15 септември, но Румъния и България бяха единствените, които я отмениха.

В сряда по време на разговора Володимир Зеленски и Урсула фон дер Лайен благодариха на България и Румъния за усилията и конструктивните преговори.

"Румъния и България играят жизненоважна роля, за да гарантират, че износът на Украйна може да тече", написа Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа Екс (Туитър).

В своя Екс акаунт Зеленски съобщи, че по време на срещата са били обсъдени и алтернативни маршрути, които да спомогнат за увеличаване на обема на транзита, като същевременно намалят натиска върху румънските и българските вътрешни пазари.

"Украйна е бъдещ член на ЕС и трябва да работим заедно за либерализиране на търговията и предотвратяване на всякакви едностранни ограничения", пише той.

Спорът за зърното започна, след като войната в Украйна и оттеглянето на Русия от зърнената сделка почти изцяло затвориха основните черноморски транспортни пътища на страната. Това принуди Украйна да търси алтернативни сухопътни маршрути.

Това доведе до струпване на украинска стока в Централна Европа, а това - до опасения, че така ще се понижат цените на местните пазари. След големи протести в началото на годината Европейският съюз временно забрани вноса на зърно в пет държави, сред които и България.

Забраната изтече на 15 септември и ЕС реши да не я подновява. Полша, Унгария и Словакия заявиха, че ще наложат свои собствени забрани за украинското зърно.

В България обаче Народното събрание взе решение за премахване на забраната за украински внос. Това доведе до големи протести на земеделски производители през последните дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG