Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова група в здравното министерство ще работи за по-лесно изграждане на национална детска болница


Представителите на Обществения съвет за изграждане на национална детска болница Надежда Рангелова, Мария Брестничка и проф. Иван Литвиненко се срещнаха със здравната министърка д-р Галя Кондева в петък, 10 май 2024 г.
Представителите на Обществения съвет за изграждане на национална детска болница Надежда Рангелова, Мария Брестничка и проф. Иван Литвиненко се срещнаха със здравната министърка д-р Галя Кондева в петък, 10 май 2024 г.

Специална група в Министерството на здравеопазването ще работи за улесняване на процеса по създаване детска болница. Това съобщиха представители на Обществения съвет (ОС) за изграждането на национална детска болница, след като в петък се срещнаха със служебната здравна министърка д-р Галя Кондева.

Новината идва, след като миналата седмица служебното правителство първо прие единодушно, а на следващия ден отмени решение за изграждане на частна болница „Мама и аз“ в София. Случаят предизвика множество негативни реакции от институции, партии и организации, според които проектът ще попречи на изграждането на държавна детска болница.

Обяснено в две минути. Какво знаем за случая с болница "Мама и аз"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Причината е, че такова лечебно заведение в София би привлякло малкото специалисти педиатри в столицата. Това би направило невъзможна работата на национална детска болница, за каквато се говори от години.

Целта на срещата в петък по думите на представителите на Обществения съвет беше те да получат яснота с кого точно ще комуникират от здравното министерство оттук нататък, за да може проектът за лечебното заведение да се развива по-бързо.

От прессъобщението на министерството стана ясно, че представителите на съвета са говорили и за статута на бъдещата държавна детска болница, както и за нуждата от анализ на транспортната свързаност и възможностите за достъп до бъдещата сграда.

Обсъден е бил и въпросът за кадровата обезпеченост на детската болница заради дефицита на педиатри.

„Срещата беше добра, конструктивна. Стигнахме до добри решения за подобряване на колаборацията между съвета и Министерството на здравеопазването“, каза пред журналисти председателят на Обществения съвет проф. Иван Литвиненко, цитиран от БНТ.

„Стигнахме до становището, че трябва да има група от хора от различните дирекции на министерството, да бъдат групирани със заповед на министъра и това да улесни нашата работа, като бъде под шапката на някой от ресорните зам.-министри“, добави Литвиненко.

Министър Кондева каза още, че миналия месец министерството е започнало изпълнението на проект, който цели да насърчи развитието на педиатричните специалности в България.

Срещите по темата ще продължат и през следващата седмица. Предстои Общественият съвет да се срещне и с Европейската инвестиционна банка. В близките месеци трябва да бъдат изготвени и няколко документа, свързани с обхвата и капацитета на болницата.

Изграждането на национална детска болница се бави от години, а България е единствената страна в Европейския съюз, която няма такова лечебно заведение.

Миналата седмица първоначално одобрената от МС многопрофилна болница „Мама и аз“ предизвика много негативни реакции. Проектът на инвеститора „Търговска лига“ стана известен като „частна детска болница“. Педиатричните специалности, предвидени в „Мама и аз“, са 11 от общо 39.

От Обществения съвет за изграждане на национална детска болница разкритикуваха проекта и видяха опасност той да попречи не само на създаването на държавно лечебно заведение, но и да увреди детското здравеопазване като цяло.

Нова частна болница ще харчи пари от здравната каса, но няма да предлага нужните комплексни грижи за деца, казват специалисти.

Друг аргумент според тях е, че е нужна цялостна държавна политика по отношение на детското здравеопазване. Необходима е болница, която да обединява всички необходими услуги и медицински специалности за деца, а не само няколко педиатрични отделения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG