Връзки за достъпност

Извънредни новини

На Русия не трябва да се позволява да притежава ядрени оръжия, каза Зеленски пред ООН в Ню Йорк


Украинският президент Володимир Зеленски говори на сесията на ООН в Ню Йорк. 
Украинският президент Володимир Зеленски говори на сесията на ООН в Ню Йорк. 

Нахлуването на Русия в Украйна е сериозна заплаха за целия свят и на Русия не трябва да се позволява да притежава ядрени оръжия, каза украинският президент Володимир Зеленски в речта си пред ООН в Ню Йорк. Той говори по време на 78-та сесия на организацията късно във вторник.

Думите му идват на фона на продължаващата вече повече от година и половина пълномащабна руска инвазия в Украйна.

Според Зеленски във войната си срещу Украйна Русия превръща всичко в оръжие - от храна и енергия до отвлечени деца.

"Ясно е, че Русия се опитва да използва като оръжие недостига на храни на световния пазар в замяна на признаването на някои, ако не и на всички завзети територии", каза Зеленски. "Русия използва цените на храните като оръжие. Тяхното въздействие се простира от атлантическото крайбрежие на Африка до Югоизточна Азия. И това е мащаб на заплахата."

Зеленски се появява за първи път лично на годишната сесия на Общото събрание на ООН, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Пътуването му до седалището на ООН в Ню Йорк идва на фона на украинската контраофанзива, която не напредва толкова бързо или толкова добре, колкото се очакваше в началото.

В речта си Зеленски също така обвини Русия, че експлоатира европейските държави, които са зависими от нейния нефт и газ.

"Кремъл използва петрола и газа като оръжие, за да отслаби лидерите на други държави", каза той и добави, че "сега тази заплаха е още по-голяма".

Зеленски пред Генералната асамблея на ООН
Зеленски пред Генералната асамблея на ООН

"Той също така превръща електроцентралите на други държави в истински мръсни бомби. Вижте, моля ви, какво направи Русия с нашата Запорожка [атомна] електроцентрала - обстрелва я, окупира я, а след това изнудва другите с изтичане на радиация", добави Зеленски, визирайки украинската електроцентрала, над която руските сили за нахлуване поеха контрол през март 2022 г.

Зеленски също така отбеляза, че Украйна не е единствената жертва на руската агресия.

"Когато омразата е въоръжена срещу една нация, тя никога не спира дотук. Всяко десетилетие Русия започва нова война. Части от Молдова и Грузия продължават да бъдат окупирани. Русия превърна Сирия в руини", каза той. "Русия почти е погълнала Беларус. Очевидно е, че тя заплашва Казахстан и балтийските държави".

Зеленски осъди и военната практика на Русия за насилствено отвеждане на украински деца в Русия, като я нарече "геноцид".

"Знаем имената на десетки хиляди деца и разполагаме с доказателства за стотици хиляди други, отвлечени от Русия в окупираните територии на Украйна и по-късно депортирани", заяви украинският президент.

През март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и руската официална представителка Мария Лвова-Белова, обвинявайки ги, че са отговорни за незаконното депортиране на деца от Украйна, което представлява военно престъпление.

Зеленски говори часове, след като президентът на САЩ Джо Байдън призова събралите се на Общото събрание на ООН лидери да подкрепят Украйна срещу нахлуването на Русия.

"Само Русия носи отговорност за тази война", каза Байдън. "Само Русия има силата да прекрати тази война незабавно."

Обръщението на Байдън идва в момент, когато Конгресът на САЩ е все по-раздвоен по отношение на предоставянето на допълнително финансиране за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG