Връзки за достъпност

Извънредни новини

С викове "оставка". Земеделците, недоволни от споразумението, блокираха центъра на София


Част от протестиращите във вторник пред Министерския съвет носеха плакати с искане за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.
Част от протестиращите във вторник пред Министерския съвет носеха плакати с искане за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

Земеделци, които не са съгласни с подписаното споразумение с правителството, блокираха центъра на София във вторник, видя репортер на Свободна Европа. Земеделските стопани протестираха пред сградата на Министерския съвет с искания за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев и среща с премиера Николай Денков.

Това се случва ден след като друга част от представителите на сектора подписаха споразумение с кабинета за изплащане на компенсации заради последствията от войната в Украйна, както и за законодателни промени.

То предвижда стопанствата да получат подпомагане в зависимост от размера си, като най-малките да получат по 20 лева на декар, средните по площ - да получат по 20 лева на декар, а най-големите - по 5 лева на декар.

Друга част от земеделците от секторите, различни от зърнопроизводители - например мляко, месо, плодове и зеленчуци - обаче не са съгласни да бъдат подпомогнати по този начин. Те искат общо 432 млн. лева по украинската помощ вместо обещаните 150 млн. лева., както и ставка от 20 лева на декар без значение колко е голямо стопанството.

Протестът във вторник пред сградата на Министерския съвет
Протестът във вторник пред сградата на Министерския съвет

Във вторник те повториха исканията си и пред сградата на Министерския съвет.

Протестиращите скандираха "Оставка" на земеделския министър Кирил Вътев и носеха множество плакати с това свое искане.

"Този министър ни загроби", каза един от присъстващите, животновъд от Карловско. По думите му помощите, определени миналата година, се бавят.

Към края на протеста четирима представители на недоволните внесоха декларация със своите искания в Министерския съвет, като казаха, че искат среща в премиера Николай Денков. По това време той беше на посещение във водноелектрическа централа ПАВЕЦ "Белмекен".

От там Денков каза, че "оставката на министър Вътев не е основа за преговори".

"Ние стигнахме до решение, което аз смятам за разумно, те смятат за разумно, и затова подписахме споразумението. Ако има някакви допълнителни искания, след като са видели споразумението, да си ги оформят по съответния начин, за да се срещнем и да ги обсъдим", каза той.

Протестиращите разляха мляко пред сградата на бившия Партиен дом.
Протестиращите разляха мляко пред сградата на бившия Партиен дом.

Ден по-рано, след подписването на споразумението с другата част от земеделците, Денков каза, че всички искания и на втората група протестиращи са покрити в документа.

В понеделник това споразумение беше подписано от представители на няколко десетки асоциации от бранша, сред които Националната асоциация на зърнопроизводителите, Българската аграрна камара, Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Те прекратиха протестите си.

От другата страна са 26 организации, сред които Асоциацията на земеделските производители в България, оглавявана от бившия министър на земеделието Венцислав Върбанов, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националния съюз на градинарите в България. Те отхвърлиха предложенията на правителството и обявиха протестни акции в цялата страна и за сряда.

Демонстрациите идват само месеци след като в края на миналата година земеделците протестираха с подобни искания. Преди това през септември пак след протести беше договорено отпускане на 63 млн. лева на Държавен фонд "Земеделие" за 2023 г., удължаване на забраната за внос на украински слънчоглед до изчерпване на наличните количества, изплащане до 6 октомври на 150 млн. лв. субсидии заради негативното влияние на войната в Украйна и други.

Тогава също протестът се разцепи, като животновъди и зеленчукопроизводители се възпротивиха на разпределението на помощите.

"Тотална промяна". За какво протестират земеделците край Пловдив
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG