От ООН призоваха Беларус да спре насилието и да освободи арестуваните

Опозиционната лидерка Святлана Циханоуска говори по видео конферентна връзка пред Съвета на ООН за човешките права.

Съветът на ООН по правата на човека призова властите в Беларус да прекратят употребата на сила спрямо протестиращите, да освободят арестуваните и да започнат диалог с опозицията. Това стана с резолюция, приета в петък с 23 гласа "за", 22 "против" и 2 "въздържали се".

Текстът беше внесен от страните от ЕС. Той задължава върховния комисар по правата на човека Мишел Бачелет да докладва до края на годината за нарушенията в Беларус, извършени след изборите на 9 август.

За победител в президентските избори беше обявен Александър Лукашенко, който управлява страната от 26 години. Протестите започнаха заради убедеността на хората, че резултатите са били манипулирани. Стотици участници бяха арестувани.

В резолюцията, гласувана в петък, се споменават полицейско насилие, упражнено над протестиращи, изтезания, нечовешко третиране, случаи на отвличане, на произволно експулсиране от страната и на сексуални посегателства, както и насилие, основано на пола. Властите в Беларус са призовани да "влязат в диалог с политическата опозиция, в това число с Координационния съвет и гражданското общество".

Ситуацията в Беларус изисква международна намеса, каза по-рано през деня опозиционната кандидатка за президент на страната Святлана Циханоуска. Тя участваше в заседанието по видеоконферентна връзка. Представителят на Беларус протестира срещу изслушването на Циханоуска с аргумента, че процедурата не предвижда възможност за такова изказване, но тезата беше отхвърлена.

По-рано през деня представителите на Русия, Китай и Венецуела поискаха да се прекратят обсъжданията, но предложенията не бяха приети.

Тази резолюция създава опасен прецедент и се намесва във вътрешните работи на страната, съобщиха по-късно от беларуското министерство на външните работи.

Русия, която няма право на глас в Съвета, но присъства като наблюдател, предложи 17 изменения на текста, внесен от европейските страни, но предложенията бяха отхвърлени.

Your browser doesn’t support HTML5

"Ще те заровим в гората". Разказ за побоя и заплахите в беларуските арести