Рязкото покачване на заразените с коронавирус налага нови ограничения в Европа

Редица европейски държави втвърдяват мерките за противодействие срещу заразата заради резкия скок на броя на заразените

Страните в Европа затягат мерките за противодействия срещу коронавируса заради рязкото покачване на броя на заразените в последните седмици. Затварянето на ресторанти, кафенета и училища са част от мерките, които се въвеждат в няколко държави.

В Холандия беше въведено едномесечно затваряне на барове, ресторанти, тераси за обществено ползване, както и на кафенетата, в които се продава канабис. Този тип бизнеси ще имат възможност да правят само доставки по домовете. Налага се и забрана за продажба на алкохол след 20 ч. в магазините за хранителни стоки. Мерките влизат в сила от сряда вечерта.

“Болезнено е, но това е единственият начин, трябва да бъдем по-стриктни”, заяви премиерът Марк Рюте по време на пресконференция.

Въпреки въвеждането на тези ограничения засега не се предвижда промяна в плановете на училищните дейности. Работещите са призовани да работят от домовете си и да използват градския транспорт само за базови нужди.

Броят на заразените в страната се повиши с близо 60% при близо 44 хил. нови случаи на седмична база. Във вторник беше поставен и рекорд по брой заразени в рамките на денонощие.

В Чехия до 3 ноември са затворени училищата, баровете и клубовете, а ресторантите ще могат само да доставят храна по домовете до 20 ч.

Временно се затварят и общежитията в университетите, а учебните занятия ще продължат онлайн. Работата продължава в детските градини като ще бъдат въведени допълнителни мерки.

Маските, които са задължителни за градския транспорт и магазините, ще трябва да бъдат носени от хората, докато се чака на спирките на обществения транспорт. Въвежда се и лимит, според който на открити и закрити пространства ще могат да се срещат най-много до шест души.

Чехия е страната с най-висок ръст на заразените на база 100 хил. души в Европа.

Със заповед в Италия се забраняват училищните екскурзии, както и контактния спорт за аматьори. Забрана беше въведена и за частните тържества, а на гражданите не се препоръчва да се събират с повече от шест души едновременно.

Въпреки че регистрира рекорден брой от 14 000 заразени и 244 починали в рамките на денонощие, Русия засега не предвижда въвеждането на задължителна карантина.

От началото на пандемията в световен мащаб заразените са общо над 38 млн. и 100 хил. души, смъртните случаи са над 1 млн. и 80 хил., а оздравелите са над 26 млн. и 500 хил. Разпространението на болестта можете да проследите на интерактивната ни карта.

В България, въпреки повишаването на броя на заразените в последните седмици, засега не се предвижда въвеждането на нови мерки. Здравните власти съобщиха, че това ще се случи “възможно най-късно и възможно най-меко”.

От началото на пандемията у нас потвърдените случаи на COVID-19 са общо 25 774, починалите са 923, а излекуваните - 16 139. Повече информация можете да откриете в нашия блог.