Радев ще издаде указ за изборите след консултации в края на януари. Нарече Пеевски и Борисов “ортаци”

Прездинетът Румен Радев

Президентът Румен Радев заяви, че ще определи дата за провеждане на парламентарните избори след консултации с Централната избирателна комисия, както и партиите в и извън парламента. В началото на декември той заяви, че вотът ще се състои на 28 март, но не потвърди дали е променил решението си.

“Аз посочих възможно най-ранната дата, за да има организация в работата на институциите, но до момента виждам само обещания. Не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори”, каза Радев. Той нарече “безочие” коментарите на премиера Бойко Борисов, че президентът иска да отложи изборите, и припомни, че цяло лято той се е "криел и протакал".

Президентът взе отношение по повод публикуваната в понеделник декларация от страна на ДПС, в която беше заявено, че страната се нуждае от “истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция, просто разединител”.

“Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на конференцията”, каза Радев.

Във вторник след среща между президента и представители на здравните власти стана ясно, че първоначално обявената дата 28 март, може да бъде ревизирана. Радев поиска прогноза за развитието на епидемията и план за борбата с нея, за да съобрази с тях насрочването на изборите. Той самият обаче беше призован първо да насрочи датата, за да получи в отговор плана на правителството за справяне с кризата.

По закон държавният глава трябва да издаде указ за насрочване на изборите не по-късно от 60 дни преди деня на вота.