Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборите ще бъдат на 28 март, обяви президентът Румен Радев


Според Румен Радев предложението на управляващите за създаване на фигура, разследваща главния прокурор, която се избира от прокурорската колегия на ВСС, "издава тяхната цел да се бетонира статуквото"
Според Румен Радев предложението на управляващите за създаване на фигура, разследваща главния прокурор, която се избира от прокурорската колегия на ВСС, "издава тяхната цел да се бетонира статуквото"

Президентът Румен Радев съобщи в понеделник, че ще насрочи редовните избори за Народно събрание за 28 март 2021 г. В края на март изтича 4-годишният мандат на сегашния парламент.

“Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве”, каза Радев.

Думите на държания глава идват след като в четвъртък говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева допусна, че е възможно отлагането на вота с две месеца за края на месец май.

Отлагането на изборите е възможно и според член 64 ал. 3 на Конституцията, който гласи че “избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”.

В края на ноември пред Свободна Европа вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че “никой не мисли за отлагане на изборите”.

Според ЦИК най-сериозните предизвикателства за провеждането на гласуването, свързани с пандемията, са набирането на членовете на секционните избирателни комисии. Заради действащия Изборен кодекс в момента не се предвижда вариант, в който карантинираните заради COVID-19 да могат да гласуват дистанционно.

Пред журналисти Радев коментира също и предложението на управляващите за създаване на позиция на разследващ главния прокурор.

“Мисля, че управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите само издава тяхната цел да се бетонира статуквото”, каза още президентът.

Според предложението на ГЕРБ и “Обединени патриоти” единствено членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще могат да номинират човека, който да разследва главния прокурор.

Протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев започна през юли. Тогава трима политици от извънпарламентарната партия „Демократична България“ се опитаха да стигнат по море до държавен плаж, но бяха избутани обратно във водата от служители на НСО, охраняващи намиращата се наблизо резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Президентът поиска след това сваляне на държавната охрана на Доган и непосредствено след това представители на прокуратурата влязоха в президентството, което предизвика първия протест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG