Три жени в епохата на Новичок

От ляво надясно: Юлия Навална, Любов Собол, Кира Ярмиш

Имената им звучат твърде често, за да ги подмине човек. Те са жените начело на руската опозиция. Последното изречение със сигурност би учудило и тях самите, защото те имат други професии или различни амбиции. Но всичко, което се случи след отравянето на руския опозиционер Алексей Навални с Новичок, стихийно доведе до две основни промени: той самият спря да бъде схващан просто като блогър, който търси и политическа реализация, а хората около него спряха да бъдат просто "екип на Навални", зает с видеопродукция.

"Често ме питат дали екипът на Навални е днешната руска опозиция. Улових се, че отговарям ту с "да", ту с "не" на този въпрос", каза миналата седмица руският политолог Кирил Рогов пред Радио Свобода.

Но докато много други анализатори се колебаят като него, три неща са сигурни: Фондът за борба с корупцията (ФБК), създаден от Алексей Навални, в момента е единствената организация, която се държи опозиционно в политическия смисъл на думата и чието ръководство е почти 100% арестувано, прогонено от страната или обвинено в престъпление. Той е и единствената организация, чиито основни двигатели са не само мъже, но и жени - за разлика от положението в традиционната опозиция и в управляващата партия.

В долната камара на руския парламент има само 16% жени, а в горната процентът е 17, изчисли Би Би Си. Наесен в Русия ще има парламентарни избори и кой знае, може би точно тези жени, които сега минават "просто" за "жени в екипа на Навални", ще се окажат носители на промяната в страната.

Юлия Навална

Юлия и Алексей Навални в самолета на път от Берлин за Москва. През август руският опозиционер беше отровен с Новичок на руска територия и излекуван в Германия. Той се върна в страната си на 17 януари и беше арестуван още на летището с аргумента, че е нарушил стара условна присъда, която ще трябва да излежи ефективно.

В руските медии за нея пише, че тя може да повтори съдбата на лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска - жената, която в последния момент се кандидатира за президентския пост в Беларус, без никога да е искала да се занимава с политика. Просто властите са спрели политика в семейството - мъжа й - като са го арестували и тя решава да заеме неговото място. Днес Циханоуска е всепризнатият лидер на опозицията в Беларус, а хората, които от половин година протестират срещу властите, са убедени, че именно тя е спечелила изборите.

Юлия Навална може и да няма такива планове, но това е очакване, споделяно еднакво и от прокремълските, и от опозиционните медии.

Юлия Навална е родена през 1976 г. в Москва в семейството на учен и държавна служителка. Баща й умира, когато тя е на 20. Завършва икономика и известно време работи в банка. Среща Алексей по време на почивка в Турция и две години по-късно, през 2000 г., се омъжва за него. Оттогава не е известно да е работила някъде.

Двамата имат две деца - Даря, родена през 2001 г. и Захар, роден през 2008 г. Твърди се, че в момента Юлия Навална се намира в Германия.

Любов Собол

Любов Собол, заснета тук по време на разговор с представители на ЦИК, 6 август 2019 г. Тогава властите отказват да я регистрират като кандидат за местните избори.

Любов Собол е юрист на ФБК и човек, който вече се е кандидатирал за изборен пост, но не е бил допуснат до регистрация. Тя е родена през 1987 г. в град сателит на Москва. Завършила е местната гимназия, а после и право в Москва. Собол е фамилията на първия й мъж и тя я запазва след развода. Произнася се с ударение на първата сричка. От втория си брак има дъщеря.

Тя постъпва на работа в ФБК веднага след завършването си - води предаване, после е главен продуцент на видео канала на Навални, но никога не изоставя правото. Тя става адвокат на много от арестуваните активисти и журналисти, затваряни или преследвани от властите.

На 27 години тя иска да се кандидатира за общински съветник, но не успява да събере нужните подписи. През 2019 тя е на 32 и прави втори опит. Този път намира много по-голяма подкрепа, отколкото е нужна за регистрация, но властите отказват да я регистрират.

На 29 януари 2021 г. Любов Собол е поставена под домашен арест без право на телефон и интернет. Формалната причина е нарушение на мерките против коронавируса.

Кира Ярмиш

Кира Ярмиш, говорителка на Алексей Навални. Тя лети заедно с него в самолета, прекосяващ Сибир, когато Навални получава първите симптоми на отравяне. Тук е заснета пред болницата в Омск, където самолетът е кацнал аварийно, а Навални, вече в кома, е откаран в реанимацията. 22 август 2020 г.

Кира Ярмиш е връстничка на демокрацията в Източна Европа, родена е през 1989 г. Завършила е международна журналистика в Москва, където се премества от родния си Ростов на Дон. След дипломирането си работи като прессекретар на Пушкинския музей.

Тя е на 24 години, когато се включва в първата предизборна кампания на Алексей Навални. Това става през 2013 г., когато той се кандидатира за кмет на Москва и получава над 27% от гласовете. Тогава Кира Ярмиш раздава листовки на улицата, организира срещи с избиратели, пише прессъобщения.

През август 2014 тя става прессекретар на ФБК и на Навални лично. Днес я наричат негов говорител.

Тя самата твърди, че няма никакви политически амбиции и че е доволна от мястото, което заема в момента. Но никой не знае как ще гледа на ситуацията, щом я освободят от домашния й арест. Той й беше наложен заради неспазване на мерките за коронавируса - като на Любов Собов. Кира Ярмиш също няма право да ползва телефон и интернет.