Путин отказва разговори със Зеленски, а напрежението между Русия и Украйна расте

Президентът на Украйна Володимир Зеленски на посещение на фронтовата линия в близост до Мариупол

Москва не отговаря на призивите на Киев за разговори, в които да бъде обсъдена ескалацията на напрежението в Източна Украйна и по границата между двете страни. Това обяви говорителката на президента Володимир Зеленски Юлия Мендел.

По нейни думи от Киев са отправили покана за директен разговор между Зеленски и Владимир Путин, но към момента няма получен отговор по темата.

В понеделник Министерството на външните работи на Украйна излезе с официална позиция, в която обяви, че е поискала обяснение от Русия за засиленото присъствие на военни по границата с Украйна и в окупираните територии на Крим, Луганск и Донецк.

“За съжаление руската страна отказа да предостави съществена информация и заяви, че не е извършвала подобни дейности“, се казва в съобщението, в което Киев настоява още за оттеглянето на руските войски от граничните райони и прекратяването на дезинформацията и враждебната реторика.

По думи на Мендел Русия е събрала повече от 40 хил. войници по границата с Украйна, както и в окупираните територии.

Появилите се наскоро множество снимки, видео кадри и други данни за голямо движение на руски въоръжени части към или близо до украинските граници и към украинския полуостров Крим, подхранвайки опасенията, че Москва се готви да изпрати военни сили в Украйна.

Кремъл отхвърля призивите на Запада да изтегли войските си, отричайки, че те представляват заплаха. Вместо това на 9 април издаде категорично предупреждение, че Русия може да предприеме стъпки за защита на цивилното население в региона в случай на възобновяване на мащабни бойни операции там.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма информация от Киев да са постъпвали искания за провеждане на разговори. Преди дни той заяви, че „никой не планира да премине към война“, но добави, че Москва „няма да остане безразлична“ към съдбата на рускоговорящите, които живеят в Източна Украйна.

В неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди Русия, че ако „действа безразсъдно или агресивно, ще трябва да плати цената, ще има и последствия“.

Срещу действията на Русия се обявиха и редица други западни страни, а външният министър на Великобритания Домимик Рааб подчерта, че Лондон “твърдо се противопоставя на кампанията на Русия за дестабилизация на Украйна“.

Вижте също Дрънкане на оръжие напролет. Защо Русия трупа войски по границата с Украйна