Хаити поиска чуждестранна военна помощ след убийството на президента

Жовенел Моиз

Хаити поиска изпращането на войници от други страни с цел опазване на ключови инфраструктурни обекти на територията ѝ. Искането идва дни след убийството на президента Жовенел Моиз.

Искането е изпратено от местното правителство до САЩ и Обединените нации. От Вашингтон вече заявиха, че „засега“ не планират да изпращат свои войници в страната. Все пак от американска страна ще бъдат изпратени агенти на ФБР и от Департамента за вътрешна сигурност, които ще оказват помощ във връзка с разследването на случая на покушението.

Убийството на Моиз предизвика хаос в страната. От полицията съобщиха, че покушението е извършено от отряд тежковъоръжени командоси, сред които 26-ма колумбийци и двама американци с хаитянски произход.

Моиз беше избран за президент през 2017 г., а през следващата година срещу него беше открита стрелба, но той не беше дори ранен. В момента Хаити е изправена пред нарастваща хуманитарна криза и недостиг на храна.

Проектът за нова конституция на Хаити предвижда предоставянето на широки правомощия на президента, премахването на сената и създаването на еднокамарен парламент и президентските избори занапред да бъде произвеждани само в един тур.

Вижте също Краят на "най-дългата война". Талибаните контролират все повече територии в Афганистан