Немските електромобили eGO ще се произвеждат край Ловеч

Първата стъпка, свързана с тестовото производство на колите трябва да започне през 2023 г., а планът е годишно да се произвеждат 30 хил. автомобила

Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на германската компания Nеxt.е.GО подписаха меморандум за изграждане на завод за производство на електрически автомобили в Ловеч.

„Много съм горд, че една немска компания от бъдещето, която вече произвежда електромобили, ще направи основното си производство в град Ловеч. Голяма част от добавената стойност се произвежда в България, не е само сглобяването“, каза Петков.

Вижте също Колкото "всички пенсии за 9 месеца." Държавните дружества са раздали за две години 8,6 млрд. лева без конкурси

Първата стъпка, свързана с тестовото производство на колите, трябва да започне през 2023 г., а планът е годишно да се произвеждат 30 хил. автомобила. Моделът, който ще излиза от завода, е от градски тип с пробег около 200 км с едно зареждане на батерията, а цената му ще бъде в порядъка на 20 хил. евро.

Министър Петков уточни, че за реализирането на проекта няма да бъде даден нито един лев от държавата. Предвиждат се стимули, след като бъдат направени първите 10 хил. бройки. Инвестицията е на стойност 140 млн. евро, а очакваният брой нови работни места е около 1000.

Вижте също 2,3 млн. лева за една локва. Кирил Петков разкри нарушения в ремонтите на язовири