"Ситуацията е критична". Корабът Vera SU потъва, обяви транспортният министър

Корабът Vera Su

Вода нахлува в кораба Vera SU, заседнал край защитената местност Яйлата. Това стана ясно в събота на извънреден брифинг на министрите на транспорта и екологията Христо Алексиев и Асен Личев.

Плавателният съд, който вече 13 дни остава заседнал край Яйлата, се е изместил и приближил към брега.

Корабът потъва, обяви министърът на транспорта. По думите на Алексиев “приоритет е запазването на човешки живот”. Екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран, но министърът каза, че “държавата е в готовност”. Това ще се случи, когато капитанът на кораба изрази желание за евакуация.

По думите на Алексиев спасителната операция е много трудна, заради лошото време с морско вълнение над 4 бала. Друг фактор е местоположението: “не можем да вкараме тежка техника, защото това е защитена зона. Последните дни има много високи вълни, а поради силния вятър е рискована и операция по въздух”, каза за ситуацията министърът.

На въпрос дали държавата е закъсняла с вземането на мерки Алексиев каза, че България не е пиратска държава и е действала по най-адекватния начин, съобразен с международното право.

Според европейските норми товарът на борда на Vera SU не е категоризиран като опасен и затова България не може да предприеме действия като “задържане и изземване на товара”, защото биха се определили като пиратски.

Алексиев и колегата му Асен Личев заявиха пред медиите, че превозвания товар - около 3300 т. карамбид (урея) не представлява опасност за околната среда. По думите им това е станало ясно след получено писмо от Европейската агенция за морска безопасност.

Преди дни, когато части от товара бяха разсипани в морето, данните на басейнова дирекция “Черноморски район” показаха замърсяване от четири пъти над нормата.

Vera SU се вряза в скалите на резерват Яйлата до Камен бряг около 4 часа сутринта на 20 септември. Корабът е под панамски флаг и е пътувал от Украйна за Варна с 3 300 тона азотни торове на борда.

Спасителните операции се забавиха със седмица заради изясняване на въпроса кой трябва да извърши изтеглянето на кораба.

Your browser doesn’t support HTML5

Корабът, който трови морето