Между Аристотел и бонусите. Кой е Анастас Герджиков

Анастас Герджиков по време на откриването на академичната година в Софийския университет

Той не е известен с ярки позиции по важни за обществото теми. Има политически опит, но е познат предимно в академичните среди. Говорил е за скандали около мястото, което управлява, но само за да отрече нарушения. Той е Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски" и кандидат за президент на България, подкрепен от ГЕРБ.

Много хора биха завидели на академичния му път. Анастас Герджиков е един от големите специалисти по антична литература и е успял да отстоява професията си в една слабо заинтересована от това познание среда.

Той води лекции по латински език. Научните му интереси са в областта на римската литература и политическата теория на античността. Автор е на първия превод на български на съчинението на Аристотел „Политика“.

И сега смята, че е дошло времето да участва в политиката, а не просто да превежда за нея.

От Аристотел до „Новото време“

Анастас Герджиков е завършил Класическа филология в Софийския университет и в Хумболтовия университет в Берлин.

Той преподава латински език в Софийския университет от 1990 г., пише в сайта на Съвета на ректорите. През 2001 г. става доктор, а през 2006 г. – доктор на филологическите науки. От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература.

Паралелно с научната си кариера, Герджиков заема и различни управленски длъжности. От 2001 до 2003 г. е бил зам.-министър на образованието и науката в правителството на НДСВ и ДПС. Той е бил предложен за този пост от тогавашния министър на образованието Владимир Атанасов, който сега е част от инициативния комитет, издигнал Герджиков. Това каза преди дни пред БНР самият Атанасов.

Анастас Герджиков е един от основателите на „Новото време“ – партия, която се отдели от НДСВ. Той е бил част и от управителния съвет на едноименната фондация, в който освен него участват и настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, министърът на спорта в третото правителство на Бойко Борисов Красен Кралев, Юлиана Дончева, Борислав Цеков и др.

Вижте също Преподаватели, творци и "малко партийци". Кой застава зад номинацията на Анастас Герджиков

Между 2008 и 2009 г. Анастас Герджиков е управител на Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието, който осигурява финансиране за научни изследвания в България.

Проверка на държавната финансова инспекция по-късно откри данни за нарушения при финансирането на проекти от фонда по време на управлението на Герджиков. Сред откритите нарушения е финансирането на проекти, които не са спечелили или дори не са участвали в конкурси, както и сключването на договори на стойност много над заложения бюджет. Няма информация за последствията от разкритията за замесените участници.

От обещанията до бонусите

От 2010 г. Анастас Герджиков заема ръководни постове в Софийския университет. Първо е зам.-ректор по научната дейност от 2010 до 2011 г. След това до 2014 г. е зам.-ректор, отговарящ за учебната дейност.

През 2015 г. Герджиков се кандидатира за ректор на Софийския университет. Като основна цел той си постави подобряването на лошото финансово състояние на висшето учебно заведение, което към онзи момент дължи десетки милиони левове на държавата, пише „Капитал“ през 2015 г.

Герджиков беше избран през ноември за поста, за който се конкурираше с проф. Тони Спасов от Факултета по химия и фармация.

В следващите няколко години имаше няколко скандала около ръководения от Герджиков университет.

През 2017 г., по-малко от две години след началото на мандата на Герджиков като ректор, двама студенти разкриха, че ръководството на Софийския университет е раздало близо 20 млн. лева бонуси над заплатите на служители и преподаватели. Тази сума е раздадена за една година – 2016 г., и се равнява на около една трета от държавната субсидия на учебното заведение. Справките, поискани от студентите Симеон Георгиев и Стефан Радов, показват, че за една и съща работа различни служители са получавали различни бонуси.

Тогава Анастас Герджиков каза, че допълнителните възнаграждения са раздадени за допълнителна свършена работа в съответствие със закона. Членове на Академичния съвет на университета предложиха двамата студенти, разкрили несъответствията, да понесат наказания. Започна проверка на държавната финансова инспекция, но няма данни учебното заведение и ръководството му да са понесли санкция.

Вижте също "Ти защо не станеш политик?" Метаморфозата на Румен Радев

През 2019 г. бТВ съобщи, че Софийският университет е сключил договор с майката на Анастас Герджиков – проф. Мария Герджикова, която е получила 9000 лева за изследване на нуждата от обучение по български език в българските общности в чужбина. В договора пише, че е подписан от ректора, но Софийският университет каза тогава, че подписът е на негов заместник.

Антикорупционната комисия започна проверка, а резултатите от нея бяха съобщени след като Герджиков съобщи, че ще е кандидат за президент. Според институцията няма конфликт на интереси в случая.

През 2017 г. Сметната палата отказа да завери финансовите отчети на Софийския университет. Причината, посочена от одиторите, беше, че отчетът не дава вярна и точна представа за финансовото състояние на учебното заведение и че са намерени множество нарушения. Тогава Герджиков обяви „затягане на финансовата дисциплина в университета“.

От ДПС в университета до университетската телевизия

Сред другите случаи, предизвикали публичен интерес, беше използването на лични данни на хиляди студенти за политически цели. Твърдеше се, че това е направено от служителка на звеното на университета, което отговаря за общежитията.

Случаят е от 2013 г., когато данните на студентите са използвани от служители на университета, свързани с ДПС или направо кандидати на партията за парламентарните избори. Историята продължи с проверка, резултатите от която бяха публикувани от „Капитал“ през 2016 г.

Тогава проф. Анастас Герджиков вече заема поста ректор. Цитиран от изданието, той казва, че твърденията за нарушения в протоколите от проверката са недоказани, и отрича да има информация служителите на университета, които са били и кандидати на ДПС, да са извършвали политическа дейност в сгради на университета.

По време на мандата на Герджиков като ректор се разви и скандал с университетската телевизия „Алма Матер“. През 2018 г. тя предизвика недоволство с рекламен клип, а по-късно стана ясно, че ректорът е подписал договор с външен инвеститор, който да инвестира поне 10 млн. лева за пет години в телевизията, която не излъчва своя програма и няма рекламни приходи.

Инвеститорът беше Михаил Михайлов – говорител в кабинета на Иван Костов, оттеглил се заради подозрения в корупция. Договорът беше замразен след скандала с клипа, в който участваше тогавашния директор на телевизията Башар Рахал.

В първото си телевизионно интервю, дадено след като се кандидатира за президент, Анастас Герджиков коментира част от тези случаи.

„Случаят с майка ми е отдавна решен. (…) КПКОНПИ се сезира, установи, че подписът не е мой и няма конфликт на интереси. Всички други случаи, за които говорите, са проверявани десетки пъти от прокуратура, инспекторат, АДФИ, Сметна палата“, каза той. „Аз съм спокоен, но съм силно обезпокоен, че по този начин върви българският политически живот.“

Анастас Герджиков беше преизбран за ректор на Софийския университет през 2019 г. Тогава той беше единственият кандидат за поста.

Герджиков е и председател на Съвета на ректорите. Като такъв той беше сред основните преговарящи, постигнали увеличение на бюджета за висше образование през 2021 г. Тогава правителството на Бойко Борисов заложи допълнителни 50 млн. лева за заплати на университетските преподаватели в държавния бюджет.

За Пеевски, Гешев и съдебната реформа

В годините, през които заема ръководни постове в университета, Анастас Герджиков говори пред медиите по теми, свързани с работата на висшето учебно заведение, и не заема позиции по актуални теми, дори такива, които засягат Софийския университет.

„Гражданската позиция не е непременно излизане на улицата“, каза по този повод Герджиков в интервю за „Медиапул“ и даде като пример за своя активна позиция работата си за реформа във висшето образование.

Вижте също Пари има, но не и за заплати. Какво става със спестяванията на университетите

В първите си интервюта след като обяви кандидатурата си, Герджиков също не зае категорични позиции по ключови теми.

Герджиков коментира пред Нова телевизия фигурата на Делян Пеевски, санкциите, които САЩ му наложиха по закона „Магнитски“ и разкритията за негови офшорни сметки в международното журналистическо разследване „Досиетата „Пандора“.

„Обществото наистина е убедено от осем години, че той е символът на задкулисието. Но не мога да разбера, ако отстраним един или двама, които са се превърнали в символ, какво ще правим с всички останали, чиито офшорни сметки още не са излезли“, каза Герджиков.

Анастас Герджиков коментира и протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г.

„В случая за г-н Гешев ще кажа същото, което казвам и за г-н Пеевски. Всеки носи лична отговорност за това, което е извършил или не е извършил. Очевидно е, че г-н Гешев има същия проблем от поне една година – голяма част от обществото е дотолкова убедено, че той е символ на това, че се прикриват някакви неща, че имаше граждански бунтове, имаше протести срещу него“, каза той.

Той коментира и полицейското насилие на протестите и причините, поради които той не е заел публична позиция. „Всички бяхме отвратени и ужасени от кадрите на насилие, които видяхме преди два месеца“, каза той пред Нова телевизия.

„Когато това се развиваше, нещата стояха по друг начин. На площада не беше цялото българско общество. Имаше голямо разединение. Нямаше как университетът като институция да взима страна, [нито] аз като негов ректор. Университетът е деполитизиран. Ние виждахме това, че няколко души говорят за насилие, но не бяхме виждали такива кадри. Имаше мнения на другата страна. Нещата бяха спорни“, добави той.

Анастас Герджиков постави като свой приоритет върховенството на закона и съдебната реформа.

„Идеята за върховенство на правото е сред основните, които отстоявам. Съдебната реформа е инструментът за постигането“, каза той пред БНР.

Той обаче не отговори на въпроси за това как конкретно според него трябва да изглежда съдебната реформа. „Каква точно ще бъде съдебната реформа трябва наистина да решат експертите“, каза той.

Пред Нова телевизия той добави, че въпросът за специализираното правосъдие също трябва да бъде решен „от експертите“.

За ГЕРБ, ДПС и подкрепата

Анастас Герджиков се дистанцира от партия ГЕРБ, която подкрепи кандидатурата му.

„Аз не съм кандидатът на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ, те не ми поставиха нито едно условие. Не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях“, каза Герджиков пред Нова телевизия.

Пред БНР той каза, че ГЕРБ има грешки, но и успехи при управлението си. „Партия ГЕРБ сигурно е допуснала много грешки, но очевидно има и много успехи. Иначе нямаше да ги избираме в продължение на 12 години.“

Той се дистанцира и от ДПС, след като друг кандидат за президент го обвини във връзки с движението.

„Аз нямам нищо общо с ДПС. Никога не съм бил член и симпатизант на ДПС. Никога не съм се срещал с г-н Карадайъ. Не познавам г-н Доган, веднъж съм го виждал от 10 метра. Нямам никаква връзка с тази партия. Не само не го познавам, но и никога в живота си не съм срещал г-н Пеевски“, каза той.

Той каза, че би приел подкрепа от всяка партия, защото „това е подкрепата на техните избиратели“.

„Ако аз стана президент, ще бъда президент на всички българи. И понеже не искам сега да се карам с половината български граждани, а утре да им кажа, че съм и техният президент, още отсега казвам, че съм и кандидатът на всички българи“, каза Герджиков пред БНР.

Вижте също Неговото име е? Кой ще спечели президентските избори