"Газпром" спира изцяло доставките по "Северен поток" за три дни

Работник преминава пред тръбите на газопровода "Северен поток 1" в Лубмин, Германия.

Газопроводът "Северен поток 1", който доставя природен газ от Русия за Европа под Балтийско море, ще бъде затворен от 31 август до 2 септември. Това съобщи руският енергиен гигант "Газпром" в петък. Като причина от компанията посочиха, че единственият останал газов компресор се нуждае от поддръжка.

Намаляването на обемите по "Северен поток 1" вече доведе до сериозно напрежение в Германия, след като в края на юли доставките по тръбопровода бяха сведени до само 20% от капацитета му. Тогава от "Газпром" оправдаха съкращението на количествата с "техническите условия" на една от турбините.

Вижте също "Като след Втората световна". Как Германия посреща кризата заради намалените доставки на руски газ

Предстоящото цялостно затваряне на газопровода се налага, тъй като е "необходимо е да се извършва поддръжка на всеки 1000 часа" работа, се казва в изявлението на "Газпром" от 19 август.

След приключване на поддръжката потоците от 33 млн. кубични метра на ден - в съответствие с настоящите обеми от 20% - ще бъдат възобновени, се казва още в съобщението. Пълният капацитет на "Северен поток 1" е 167 млн. кубични метра на ден.

Затварянето ще доведе до допълнителни смущения в доставките на газ в Европа, отбелязват световните агенции. След съобщението на "Газпром" в петък европейските цени на газа скочиха с 5% до нов рекорд от над 2700 долара за 1000 куб. м, сочат данни от търговските платформи, цитирани от БТА.

"Газпром" по-рано посочваше необходимостта от ремонт на други компресори и някои експерти прогнозират, че Русия може напълно да спре доставките в началото на зимния отоплителен сезон.

Вижте също "Разделяй и владей". Кой ще спечели от газовата война на Русия със Запада