Ракета удари жилищен блок в Харков. Ситуацията в Източна Украйна е "много тежка", каза Зеленски

Спасители работят пред останките от блока, който беше ударен от руска ракета през нощта срещу понеделник

Руски ракетен удар разруши частично жилищен блок в Харков в нощта срещу понеделник, съобщиха местните власти. Атаката взе поне една жертва и дойде на фона на предупреждението на Киев, че ситуацията в подложената на непрестанни руски удари Източна Украйна е “много тежка”.

Ракетният удар е засегнал жилищна сграда в центъра на Харков - вторият най-голям град в Украйна, каза губернаторът на областта Олех Синехубов, цитиран от Ройтерс. Снимки от мястото на атаката показват, че блокът е обхванат от пожар. До момента е известно за една жертва и трима ранени, както и за една изчезнала жена.

Поражения от руския ракетен удар в Харков

“Трима души бяха ранени. Възрастна жена беше убита. Съпругът ѝ е бил наблизо по време на удара и по чудо е оцелял без сериозни наранявания”, написа Синехубов в Туитър. Пред украинската обществена телевизия той добави, че друга възрастна жена е изчезнала и спасители я търсят.

“Целия вход на сградата вече е необитаем”, добави губернаторът.

Преди две седмици руски ракетен удар унищожи жилищна сграда в град Днипро, Централна Украйна, и взе десетки жертви.

Ракетният удар дойде малко след вечерното обръщение на украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че ситуацията на фронта в Източна Украйна е “много тежка”.

“Руските атаки са постоянни. Русия иска войната да се проточи и да изтощи силите ни. Ние трябва да превърнем времето в наше оръжие”, каза Зеленски и призова за допълнителна военна помощ от западните си партньори.

“Трябва да ускорим събитията и доставките и да осигурим нови оръжия и възможности за Украйна.”

Вижте също Въпрос на мащаб. Какво ще променят западните танкове на бойното поле в Украйна

По-рано в неделя украинското военно командване съобщи за засилени атаки срещу Вуледар и Бахмут, който остава основна цел на руската армия. Ръководителят на военната администрация на Донецка област съобщи в неделя за четирима убити и 17 ранени при руски обстрели срещу Бахмут и Константиновка.

В Херсон регионалните власти съобщиха за три жертви и шестима ранени при руски удари, които са засегнали училище и болница. Херсон беше окупиран от руската армия в началото на руската военна инвазия в Украйна, но украинските сили го освободиха през ноември. Оттогава градът е подложен на обстрел от руските позиции, разположени от другата страна на река Днепър.

Русия нападна Украина преди близо година. В началото на войната руските сили напредваха в Южна, Източна и Северна Украйна и се опитаха неуспешно да превземат Киев и Харков. През есента украинската армия предприе контраофанзива и си върна част от окупираните територии, включително Херсон и районите около Харков. Тежките сражения в Донецка и Луганска област обаче продължават.

Редица държави и международни организации осъдиха многобройните руски удари срещу жилищни райони, които взимат цивилни жертви. Москва продължава да твърди, че не се цели в цивилни.

Вижте също Защита на небето. С какво Украйна се брани от руските ракети