Забавени промени в правилата за застраховане може да блокират влизането на България в еврозоната

Комисия по икономическа политика и иновации провежда заседание в сградата на Народното събрание. На снимката: Мартин Димитров (втори от ляво), министърът на финансите Росица Велкова-Желева (в средата на преден план)

Забавени промени в Кодекса за застраховането може да са пречка пред приемането на България в еврозоната. Това стана ясно от изказване на служебния министър на финансите Росица Велкова в понеделник по време на заседание на Комисията по икономическа политика и иновации в парламента.

Заседанието впоследствие беше прекратено заради липса на кворум и до гласуване на законовите промени не се стигна. На него присъстваха само депутати от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, които са вносители на промените, както и двама представители на ГЕРБ, които се изказаха против тях.

Това е второто провалено заседание на парламентарната комисия, която трябваше да разгледа поправките.

Вижте също Еврото ще осветли сивата икономика и ще намали цените на вносни стоки. Никола Янков пред Свободна Европа

Законовите промени целят да гарантират спазването на правилата в европейската застрахователна система “Зелена карта”. Тя представлява унифициран застрахователен документ за пътуване в чужбина. Основополагащият принцип е, че застрахователните компании първо трябва да плащат за щетите, а след това да оспорват, ако решат. Целта е да се гарантира, че няма да има компании, които отказват да изпълнят своя ангажимент след инциденти на свои клиенти в чужбина.

България пое ангажимент да приложи този принцип при приемането си във валутно-курсовия механизъм (ERM II) - т.нар. чакалня на еврозоната, припомня “Капитал”.

Министерството на финансите чрез Министерския съвет внесе през декември законопроект, който да регламентира именно това. За втори път обаче гласуването му на второ четене в парламентарната комисия по икономическата политика се проваля.

Ако промените в Кодекса за застраховането не бъдат приети, България може да има проблеми за приемането в еврозоната, каза по време на заседанието в понеделник министър Росица Велкова, цитирана от БТА. Тя посочи още, че ако парламентът приеме промените, за влизането на България в еврозоната ще остане като проблем само високата инфлация, но по този показател страната може да преговаря.

Велкова критикува предложенията, внесени между първо и второ четене на законопроекта, направени от ГЕРБ, “Възраждане” и “Български възход”. Те предвиждат за извършване на плащане от застрахователя да се изисква представяне на “валидност на претенцията, включително банково извлечение за плащане на увреденото лице или неговите наследници”.

Министърката на финансите каза, че в министерството са постъпили отрицателни становища за това предложение от Съвета на бюрата "Зелена карта" и от Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA).

Приемането на България в еврозоната е приоритет за четири от партиите в парламента - ГЕРБ, “Продължаваме промяната” (ПП), ДПС и “Демократична България” (ДБ). Само ПП и ДБ обаче участваха в заседанието в понеделник и подкрепят приемането на промените.