Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът реши преговорите за приемане на еврото да бъдат ускорени


Управителят на БНБ Димитър Радев говори от трибуната в Народното събрание.
Управителят на БНБ Димитър Радев говори от трибуната в Народното събрание.

Депутатите решиха в четвъртък вечерта да възложат на правителството да ускори преговорите за приемане на еврото от 1 януари 2024 г. Решението беше подкрепено от ГЕРБ, “Продължаваме промяната”, ДПС и “Демократична България”. Групата на “Възраждане” гласува “против”, а тези на БСП и “Български възход” се въздържаха.

Решението задължава изпълнителната власт и БНБ да ускорят и дейностите по техническата подготовка за приемане на еврото като се уточнява, че европейската валута може да бъде въведена само при настоящия курс от 1.95583 лв. Оперативният план за въвеждането на еврото в България беше приет от кабинета на Кирил Петков в края на май.

“Липсата на редовно правителство е сериозен проблем за напредък по присъединяването. Поради тази причина пропускаме един след друг важни индикативни срокове”, обърна се към депутатите управителят на БНБ Димитър Радев, който беше поканен по инициатива на БСП.

По думите му България вече изостава с месец и половина от графика по подписването на меморандума за производството на националните евромонети.

“Меморандумът е предварително условие, за да получи страната технологична спецификация за производството на национални евромонети”, поясни Радев с уточнението, че вече е обсъдил това забавяне със служебната министърка на финансите Росица Велкова.

Гуверньорът на БНБ добави, че подписването на този документ “все още е възможно, но за това в спешен порядък са необходими поне две неща - политическа подкрепа и ясен мандат на управителя на БНБ”.

“Вратата се отваря периодично, а не стои непрекъснато отворена. Предишният цикъл, който пропуснахме, бе преди 10 години, сега, с намаляващи шансове за успех, имаме възможност да продължим процеса на присъединяване. Рискът е този процес да бъде прекратен”, каза още Радев, цитиран от “Медиапул”.

По време на дебата “Възраждане” и БСП настояха за анализ на ползите и рисковете от въвеждането на еврото.

“Еврото е стабилна валута, защото и в момента България взима заеми основно в евро”, посочи бившият министър на финансите Асен Василев от “Продължаваме промяната”.

Йордан Цонев от ДПС пък предупреди, че партията му няма да подкрепи приемането на еврото от 1 януари 2024 г., ако това ще доведе до орязване на помощи за бизнеса и домакинствата в условията на кризи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG