Байдън е в Полша след историческото си посещение в Киев

Президентът на САЩ Джо Байдън слиза от самолета наречен Air Force One при пристигането си на летище "Шопен" във Варшава

Американският президент Джо Байдън, който в понедeлник вечерта пристигна на посещение в Полша, ще се срещне с полския си колега Анджей Дуда, а следобед във вторник ще произнесе реч пред Кралския замък във Варшава, съобщи Белият дом.

Байдън пристигна в Полша след изненадващо посещение в украинската столица Киев в понеделник, протекло при строги мерки за сигурност. То стана факт броени дни преди годишнината от нахлуването на Русия в Украйна - 24 февруари. Президентът на САЩ се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски в знак на подкрепа срещу Русия.

Вижте също "Изпитание за вековете". Байдън обеща още подкрепа за Украйна срещу "убийственото нападение" на Русия

На 22 февруари, сряда, Джо Байдън ще участва в срещата на държавите от формата Б9, която ще се състои във Варшава. Форматът за политически диалог обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. В нея ще участва и президентът Румен Радев.

„Украйна стои. Демокрацията стои. Американците са с вас и светът е с вас“, каза Байдън в понеделник в Киев. Световни медии нарекоха посещението на американски президент в активна военна зона, в която няма американско военно присъствие, „прецедент в модерната история“. Байдън обеща на Украйна по-нататъшна подкрепа в усилията ѝ да отблъсне руските сили.

За Байдън това беше първо посещение в Украйна от началото на войната, а според Белия дом и първото посещение на американски президент в зона на военни действия, в която не са разположени американски военни.

Предишната визита на Байдън в Полша се състоя в края на март 2022 г., около месец след началото на войната. Тогава той също държа реч пред Кралския замък, като увери Украйна в подкрепата си и осъди действията на руския президент Владимир Путин, припомня ДПА.

Вижте също "Психологическа бариера". Защо прогнозите за инвазията в Украйна се оказаха грешни

Сегашното посещение на Байдън във Варшава съвпада с годишната реч на Путин пред двете камари на руския парламент. Очаква се обръщението на Путин днес да бъде посветено предимно на "специалната военна операция" в Украйна и нейните последици. Русия все още избягва да използва думата "война".